Članak

OBJAVLJENI I VIDEOSNIMCI

Eskalacija na Bliskom istoku: Izrael napao mete u Libanonu sa 100 aviona, Hezbollah uzvratio sa 320 raketa

Borbeni avioni izraelske vojske napali su jutros lokacije na kojima se nalaze raketni bacači Hezbollaha u južnom Libanonu, objavila je izraelska vojska.

(Patria) - Borbeni avioni izraelske vojske napali su jutros lokacije na kojima se nalaze raketni bacači Hezbollaha u južnom Libanonu, objavila je izraelska vojska, prenosi RSE.

"Oko 100 borbenih aviona pogodilo je i uništilo hiljade cijeva Hezbollahovih raketnih bacača koji su bili smješteni u južnom Libanonu", saopšteno je.

Kako je navedeno, većina raketnih bacača bila je usmjerena "prema sjevernom, a neki prema centralnom dijelu Izraela".

- U činu samoodbrane s ciljem uklanjanja prijetnji, Izraelske odbrambene snage napadaju terorističke mete - kaže glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izrael tvrdi da su libanonski civili upozoreni da napuste područja u kojima djeluje Hezbollah, grupa koju podržava Iran, a koja je na popisu SAD i EU kao teroristička organizacija.

Ubrzo nakon toga, Hezbollah je objavio da bespilotnim letjelicama i raketama napada Izrael, kao odgovor na prošlomjesečnu smrt svog komandanta.

Libanonska državna nacionalna novinska agencija je objavila da je jedna osoba poginula u gradu Khiamu, a libanonski mediji izvijestili su i o drugim udarima na jugu zemlje.

Hezbollah je, pak, naveo da je njegov napad na Izrael izveden sa više od 320 raketa i velikim brojem dronova.

Hezbollah tvrdi da su napadnute "baze, kasarne i vojni položaji u sjevernom Izraelu i Golanskoj visoravni", a potom je objavio kraj udara, ističući da je to "prva faza osvetničkih napada".

Hezbollah je, također, objavio da su sve eksplozivne letjelice pogodile mete.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Sean Savett izjavio je da američki predsjednik Joe Biden "pomno prati događaje u Izraelu i Libanonu", piše AP.

- Prema njegovim uputama, visoki američki dužnosnici kontinuirano komuniciraju sa izraelskim kolegama. Nastavit ćemo podržavati pravo Izraela da se brani i nastavit ćemo raditi na regionalnoj stabilnosti - dodao je Savett.

Pentagon je saopštio da je američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom o odbrani Izraela od Hezbollaha.

"Austin je ponovo potvrdio čvrstu predanost SAD odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih partnera i opunomoćenika", kaže se u saopštenju.

Hezbollah svakodnevno napada Izrael od oktobra prošle godine i početka rata u Gazi između Izraela i Hamasa. Od tada, više od 120 civila je ubijeno, većina njih na libanonskoj strani.

Posljednjih sedmica diplomate iz SAD-a i evropskih zemalja su u nizu posjeta Izraelu i Libanonu pokušavale suzbiti eskalaciju strahujući da bi mogla prerasti u regionalni rat.

Izraelski ministar odbrane izjavio je prošle sedmice da premješta dodatne trupe prema libanonskoj granici u iščekivanju mogućih borbi s Hezbollahom.

#BliskiIstok #eskalacija #Hezbollah #Izrael #kriza #Liban #Svijet