Članak

RAZGOVARAĆE S PUTINOM

Lider Kine Xi Jinping u oktobru na samitu BRICS-a u Rusiji

Kineski čelnik Xi Jinping posjetit će Rusiju sljedećeg mjeseca na samitu BRICS bloka ekonomija u razvoju, potvrdio je jučer kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

(Patria) - Kineski čelnik Xi Jinping posjetit će Rusiju sljedećeg mjeseca na samitu BRICS bloka ekonomija u razvoju, potvrdio je jučer kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Do sastanka dolazi dok se Moskva i Peking nastoje suprotstaviti globalnom utjecaju Zapada, izvještava AP, a prenosi RSE.

Xijeva posjeta Rusiji bit će njegova druga otkako je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kina tvrdi da zauzima neutralnu poziciju u sukobu, ali je podržala tvrdnje Kremlja da je rusku akciju isprovocirao Zapad, i nastavlja dobavljati ključne komponente potrebne Moskvi za proizvodnju oružja, navodi AP.

Wang Yi sastao se jučer s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu i njih dvojica su pozdravili veze između dviju zemalja.

Kineski ministar vanjskih poslova je rekao da je Xi "s radošću prihvatio" Putinov poziv da prisustvuje samitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanu u oktobru.

Putin je, pak, najavio da će se njih dvojica također bilateralno sastati u Kazanu i razgovarati o različitim aspektima rusko-kineskih odnosa koji se "razvijaju prilično uspješno" i "u svim smjerovima".

Xi je posljednji put posjetio Rusiju u martu 2023. godine, a Putin je uzvratio svojim putovanjem u Kinu u oktobru te godine.

Dvojica čelnika od tada su se također sastala u Pekingu u maju, gdje je Putin bio na prvom inozemnom putovanju u svom petom predsjedničkom mandatu, te u Kazahstanu u julu.

Nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, Rusija postaje ekonomski sve ovisnija o Kini jer joj sankcije Zapada prekidaju pristup većem dijelu međunarodnog trgovinskog sistema.

Povećana trgovina Kine s Rusijom, koja je prošle godine iznosila ukupno 240 milijardi dolara, pomogla je zemlji ublažiti neke od najgorih udaraca sankcija.

Moskva je preusmjerila većinu svog izvoza energije u Kinu i oslanjala se na kineske firme da uveze visokotehnološke komponente za rusku vojnu industriju kako bi zaobišla zapadne sankcije.

Dvije zemlje također su produbile svoje vojne veze u posljednje dvije godine.

BRICS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a 2010. pridružila se i Južna Afrika. Nedavno je taj savez proširen i sad uključuje Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Saudijska Arabija je rekla da razmišlja o pridruživanju, a Azerbajdžan i Malezija su službeno podnijeli zahtjev.

BRICS ima deklarisani cilj pojačati glas velikih ekonomija u nastajanju kako bi bila protuteža globalnom poretku koji vodi Zapad.

Njeni članovi osnivači pozvali su na "pravedniji svjetski poredak" i reformu međunarodnih institucija poput Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

#BRICS #Kina #Svijet