Članak

PARLAMENT ODLUČIO

Bjeloruskim vozilima zabranjen ulazak u Latviju

Latvijski parlament izglasao je jučer zabranu ulaska vozilima registrovanim u Bjelorusiji od novembra kako bi se spriječilo neprijatelje Ukrajine da izbjegnu međunarodne sankcije.

(Patria) - Latvijski parlament izglasao je jučer zabranu ulaska vozilima registrovanim u Bjelorusiji od novembra kako bi se spriječilo neprijatelje Ukrajine da izbjegnu međunarodne sankcije, prenosi RSE.

Dužnosnici su rekli da je Bjelorusija djelovala kao "stražnja vrata" za dopremanje sankcionisanih proizvoda iz EU u Rusiju, budući da bi se mogli službeno izvoziti u Bjelorusiju prije nego što krenu prema Rusiji, piše AFP.

Budući da je to bio slučaj, Evropska unija je krajem juna pooštrila sankcije Bjelorusiji kako bi spriječila izbjegavanje sankcija.

"Uzimajući u obzir nova ograničenja EU, koja su od 1. jula na snazi protiv Bjelorusije zbog njene umiješanosti u rat Rusije protiv Ukrajine, vozilima registrovanim u Bjelorusiji bit će zabranjeno korištenje u Latviji, kao i za prelazak granice u Latviju iz Bjelorusije ili Rusije", saopštio je latvijski parlament nakon usvajanja novog zakona o prometu.

Parlament je dodao da ograničenja EU posebno "zabranjuju ulazak automobila registrovanih u Bjelorusiji u EU preko graničnih prijelaza Latvija - Bjelorusija i Latvija - Rusija".

Bjeloruski automobili, kamioni i traktori koji su već u Latviji - članici NATO-a i EU i čvrstoj pristalici Ukrajine - moraju se ili vratiti u Bjelorusiju prije oktobra ili ponovo registrovati s registarskim tablicama EU.

Jedina iznimka su preinačena vozila za osobe s invaliditetom i automobili s posebnim dozvolama.

Svakom vozilu registrovanom u Bjelorusiji također će biti dopušten tranzit kroz Latviju jednom, ako njegovu rutu prethodno odobre latvijske vlasti. Slične mjere uvedene su ruskim prijevoznicima ranije ove godine.

#Bjelorusija #Latvija #Svijet