Članak

UBRZO STIŽU PROMJENE

Lazović: Posjetom direktora CIA-e završavamo stranicu pogubnih političkih uticaja koji se reflektuju na BiH

Izvjesno je i da je stigao s određenim ciljem i da je prenio poruke koje jasno nisu u potpunosti iskomunicirane u javnosti, ali su, vjerujem, direktno prenesene u skladu s američkim interesima.

(Patria) - Gost večerašnje emisije "7 plus" Hayat televizije bio je nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i dugogodišnji akter i svjedok bh. politike.

Kako se može tumačiti skrušena i pomirljiva izjava Milorada Dodika dan nakon posjete direktora CIA-e Williama Burnsa Bosni i Hercegovini, a potom i Srbiji i Kosovu, da li se i kada mogu vidjeti rezultati poruka koji su evidentno jasno prenesene političkim akterima u regionu, bila su neka od pitanja za Lazovića.

Interesantnim je ocijenio da je to bila gotovo nenajavljena posjeta koja je prije dva dana započela u Sarajevu, da bi se nastavila u Beogradu, a evo je danas u Prištini. Sve to, mišljenja je Lazović, govori o vrlo važnom interesovanju američke administracije za cijeli region koji evidentno ima mnogo nakupljenih problema, ne samo na relaciji Beograd - Priština i Beograd - Sarajevo.

- Izvjesno je i da je stigao s određenim ciljem i da je prenio poruke koje jasno nisu u potpunosti iskomunicirane u javnosti, ali su, vjerujem, direktno prenesene u skladu s američkim interesima.

Došlo je vrijeme da se promijene poltike, ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego još više unutar srbijanske politike na način da se konačno zatvore svi turbulentni politički procesi koji kontinuirano opterećuju region posljednjih 30 godina.

Mislim da ćemo brzo vidjeti da će doći do promjena i ja sam optimista da s ovom posjetom završavamo stranicu tih pogubnih političkih uticaja koji se reflektuju na Bosnu i Hercegovinu - govori Lazović.

Skreće pažnju i na još jednu posjetu s identičnim adresama koja se događala tokom ove sedmice a koja je izazvala manje medijske pažnje.

- Zanimljivo je da je u Sarajevu i u Beogradu bio također prije dva dana pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Boris Ruge, koji je i politički savjetnik za politička i sigurnosna pitanja i sigurno je za očekivati da su njih dvojica u koordinisanom odnosu poslali određene poruke i Sarajevu i Beogradu.

U tom smislu treba posmatrati i izuzetno pomirujuće izjave Milorada Dodika, jer mu je izvjesno Željka Cvijanović, kao članica Predsjedništva, prenijela poruke s tog sastanka, pa je jučer Dodik bio neki drugi Dodik i djelovao vrlo umirujuće i miroljubivo.

U tom smislu njegova izjava da priznaje državni suverenitet BiH je za mene nova jer to znači da priznaje državne institucije i zakone koji se donose u institucijama Bosne i Hercegovine, što je dosad nailazilo na otpor i na blokadu iz Rs, ponajviše u odnosu na Ustavni sud.

Dalje, ta izjava je simptomatična i upućuje na to da su direktne odluke poslane Rs i Miloradu Dodiku i da je potrebno da prestane sa secesionističkom politikom, ali i sa blokadama koje vode Bosnu i Hercegovinu dalje od EU i NATO-a - dodaje Lazović.

#BosnaiHercegovina #CIA #MiroLazović #politika #WilliamBurns #bih