Članak

MILORADE TI SI NA REDU

Baja podvio rep, jer Burns nije Trojka: Dodik čeka pismo iz Washingtona da započne ruski rulet na kraju političke priče!

Milorad Dodik, politički lider bosanskih Srba decenijama prepoznatljiv kao “Baja”, krkan i politički megaloman, od jučer je ko progonjena živina koja se pretvara u kućnog ljubimca.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Politička neman koja decenijama ugrožava mir na Balkanu, stabilnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini jučer je pokazala svoje metamorfozne vještine kakve su moguće još samo u bajkama u kojima vuk biva janje dok se ne dokopa plijena.

Milorad Dodik, politički lider bosanskih Srba decenijama prepoznatljiv kao “Baja”, krkan i politički megaloman, od jučer je ko progonjena živina koja se pretvara u kućnog ljubimca. I nije poređenje s basnom slučajno, jer od bajke smo zahvaljujući Dodiku daleko, a politički život je najsličniji toj basni.

Šta je Željka Cvijanović prenijela Dodiku nakon sastanka sa šefom CIA-e Williamom Burnsom ne znam, ali znam da je malo falilo pa da Dodik kaže da nije ni Srbin, jer je pred svekolikom bh. javnosti rekao da nije separatista iako nam decenijama priča o otcjepljenu Rs. Pravo pitanje je zapravo je li samo Željka Cvijanović donijela Dodiku poruke ili je još neko ciljano išao na raport Burnsu daleko od očiju javnosti. Poruka koju je dobio morala je biti toliko strašna da političkog krkana koji suvereno vlada na 49 posto bh. teritorije, a i u ostatku uveliko odlučuje, toliko prepadne.

Istina, nije prvi put da Dodik dokazuje kameleonsko umijeće uvlačenja u kožu progresivnog političara. No, do sada je svaki put Dodik iz te kameleonske kože izlazio s profitom koji su mu davali nekada Amerikanci, nekada Evropljani, ali u posljednje vrijeme najviše oni koji predstavljaju Bošnjake. Jer, malo koga je kao Trojku Dodik prevario svojim kameleonskim vještinama, pa su ga čak prozvali evropskim Dodikom, a onda ubrzo shvatili da je riječ o političkom pragmatiku sa srednjovjekovnim svjetonazorom i u odori ruskog čovjeka i srpskog sina odabranog da završi Karadžićevu misiju.

“Borba protiv terorizma je obaveza cjelokupnog slobodnog svijeta i u tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA gospodina Vilijama Bernsa BiH. Republika srpska je posvećena toj borbi i pozdravlja svaku saradnju u toj oblasti. Republika srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma. BiH je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, stoga ohrabruje stav gospodina Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama”, ispalio je Dodik u jednom dahu na Twitteru.

Zanimljivo, raduje ga poruka prvog čovjeka CIA-e, a mjesecima unazad iz svih političkih, ali i krkanskih arsenala “pucao” je bljuvotine po američkom ambasadoru koji predstavlja administraciju u kojoj je Burns jedna od ključnih karika.

To bacanje političke balege Baje iz Laktaša bilo je ogavno i za sve one koji se u malo čemu slažu s ambasadorom Murphyijem. A mislio je laktaški vožd da takvo tretiranje ambasadora Murphyija može trajati dovijeka.

No, očito da je jučer dobio poruku od koje su mu zaklecala koljena pa mu postalo jasno da je za izvinjenja i promjenu politike sada kasno. Umjesto toga, stari trgovački politički lisac ponudio je baš onakvu paradigmu kakvu zapadnjaci u Bosni i Hercegovini žele čuti.

Pokušao se iskazati kao konstruktivan segment, zanijekavši separatističku političku mantra iako je koliko do jučer hodio s pričom da će Federaciji ponuditi plan o razdvajanju s Rs. Poruka koju je dobio od Cvijanović ili nekog drugog jasan je bila signal Dodiku da je đavo odnio šalu. A u ovom slučaju đavo je najobavješteniji i jedan od najutjecajnijih ljudi ne samo SAD nego i Zapada.

Nije nemoguće da Dodik zna kako bi uskoro mogao dobiti i pismo s adresom Washingtona u kojem će biti poziv koji ne smije odbiti. A kada dođe poziv počet će posljednji čin u predugoj i preteškoj Dodikovoj političkoj karijeri.

Bit će to najdramatičniji čin u kojem će Milorad Dodik biti primoran zaigrati ruski rulet. Jer, Amerikancima je očito preko glave i očekivati je da ga pozovu i zatraže da Baja ode u penziju i politički penzioniše porodicu Dodik, kako bi otvorili priliku nekim progresivnijim snagama.

Ali, Dodku će odlazak biti teži od opstajanja na vlasti. Jer, sada zna da s Amerikancima priču može završiti odlaskom. Ali, isto tako je svjestan da je samo jedan način na koji se odlazi iz krila ruske mečke. I nema sumnje kako je strah od ovog drugog izazvao podvijanje repa kako bi se umilio prvom.

Jer, Dodiku je vrijeme najmanje dostižna valuta, a ona mu najviše treba kako bi osigurao da uplovi u mirne postpolitiče luke. Pitanje je samo koliko će mu Amerikanci dati vremena i koliko će Kremlj posmatrati njegov pokušaj izvlačenja.

Kako god, Dodik je u stegi dvije svjetske sile i šta god odabere pogriješit će, ali će to biti pravi izbor za Bosnu i Hercegovinu. Žalit će samo Trojka, jer nikada neće moći objasniti ni građanima ni bilo kome drugom da su oni vidjeli evropskog Dodika dok ga se razvijeni svijet pokušavao riješiti!

#Baja #Balkan #Bosnia #CIA #Hercegovina #MiloradDodik #RasimBelko #TrojkaDodik #WilliamBurns #ŽeljkaCvijanović #izdvojeno #bih