Članak

PIŠE MUAMER BANDIĆ

Vječito na vlasti: Hoće li nam pošteni Elmedin Konaković reći kako je potopio Košarkaški savez BiH!

Piše: Muamer Bandić

Sada više ne moramo uvjeravati nikoga da podrška Košarkaškom savezu ima svrhu, jer je zlatna medalja najbolji sportski rezultat svih vremena u našoj zemlji", rekao je Elmedin Konaković 18. augusta 2015. godine.

Vjerovali ili ne, i u to vrijeme, baš kao i danas Elmedin Konaković nije bio opozicionar, već je žario i palio Kantonom Sarajevo kao premijer SDA, a istovremeno je obnašao i funkciju predsjednika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

“Rad svih selekcija za ovu godinu nam je upitan. Rješavanje ovog pitanja nam je prioritet, jer ako ga ne riješimo nijedna mlada selekcija neće otići na evropska prvenstva. Glavnica duga je 164.000 KM”, rekao je prije mjesec dana predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš. On je dalje pojasnio da je ovaj dug nastao u periodu između 2014. i 2016. godine, baš kada je predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine bio naš najpametniji i najpošteniji ministar ikada Elmedin Konaković, a koji je obnašao tu funkciju od 2013. do 2016. godine i iza sebe ostavio, a šta drugo nego dugove.

Dugovi koje je u to vrijeme perspektivni kadar SDA, a danas reformator i europljanin Konaković napravio mogli bi koštati KS BiH ozbiljnih posljedica, s obzirom da je nagomilani dug s kamatama narastao na oko 330.000 KM, te da Hoteli Ilidža traže isplatu cjelokupnog duga u jednoj tranši.

To nam je jučer dramatično saopštio generalni sekretar KS BiH Dževad Alilhodžić, navodeći da je ovaj nagomilani dug teško breme za KS BiH, koje dovodi pod upitnik odigravanje nastupajuće kvalifikacione utakmice za Eurobasket s Hrvatskom.

Elmedin Konaković je trenutno ministar vanjskih poslova BiH i jedna od ključnih vedeta projekta Trojka, nametnutog udarom na ustavni poredak u Federaciji BiH i na nivou države. Iako se često hvali svojom košarkaškom karijerom, danas Konaković šuti kao zaliven o jučerašnjem vapaju iz KS BiH. Problem s kojim se suočava KS BiH je odjeknuo i u susjednoj Hrvatskoj, gdje s nestrpljenjem osluškuju vijesti iz Sarajeva jer bi im neizmirena dugovanja KS BiH mogla donijeti direktan plasman na Eurobasket.

Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, kao okosnice nove vlasti su odavno završili svoj posao sa sarajevskim sportom, tako da su nam danas uspješniji klubovi iz nekadašnjih sela, nego iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ali to nije slučaj samo sa klupskim sportovima, gdje smo i zaboravili više kada je neki sportski klub iz Sarajeva ostvario neki zapaženi rezultat, već su isto tako i kolektivni reprezentativni sportovi taoci HDZ-ovih i SNSD-ovih politika koje u praksi provodi Trojka.

Košarkaški savez jedva preživljava, na rubu je bankrota, a isti je slučaj i sa Rukometnim savezom naše zemlje. Ti savezi su u ne tako dalekoj prošlosti imali jake selekcije, reprezentacije oko kojih smo se s radošću okupljali svi mi koji volimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nekada smo imali radost i stvarali prelijepe slike koje su obilazile svijet.

Dolaskom Trojkinih “reformista” sve je propalo i potonulo na razinu prosjačenja. Doduše naš sportska vedeta Konaković vrhunsku košarku danas gleda u Aleksandrovcu, pa mu možda KK Bosna ili reprezentacija BiH i nije toliko primarna okupacija. Ali, s obzirom da je on osoba koja voli mahati papirima i optužbama za nesavjestan rad i korupciju, vrijeme je i da se iz KK Bosne i Košarkaškog saveza BiH, počnu iznositi papiri, čisto da vidimo s kakvom je pedantnošću i revnošću obavljao te poslove. S obzirom na dugove nastale za njegovog mandata i propast koja je uslijedila, izgleda da je i tada radio jednako ažurno kao što i danas obavlja posao ministra.

Konaković nam dođe baš kao Vegeta, u sve se miješa, osim u ono što mu je primarni posao. Pri tome nema pojma ni o čemu, sem da spinuje već prežvakane populističke floskule, upire prstom u druge i prebacuje odgovornost sa sebe. Vjerovatno ćemo i u slučaju ovih dugova, opet čuti stari spin: “Za to je kriva prethodna vlast!” No, hoće li iko ovom političaru reći: “Pa Dinokio pobogusi, ti si bio i prethodna i ti si i sadašnja vlast!?”

Nadam se da će ove Trojkine perjanice imati barem malo obraza pa hitno riještit dug Košarkaškog saveza BiH, ako im je HDZ koju marku ostavio u federalnom ili državnom budžetu. Do tada ih treba prozivati i upirati prstom jer oni su u konačnici ove dugove i napravili.

Bosanskohercegovačka nacija zaslužuje da reprezentaciju, u kojoj igra NBA as Jusuf Nurkić ili jedan od najboljih evropskih košarka Džanan Musa, gleda na Eurobasketu. Zar nije bilo lijepo biti Bosanac i Hercegovac, nakon one maestralne pobjede protiv Slovenije, predvođene jednim od najboljih svjetskih košarkaša Lukom Dončićem, na prošlom Eurobasketu? Stoga se niko ne smije kockati s prilikom da ponovo slavimo uspjehe naših Zmajeva!

#DaliborMiloš #DževadAlilhodžić #EdinForto #ElmedinKonaković #Eurobasket #HoteliIlidža #košarkaškisavez #Narodipravda #NerminNikšić #RukometniSavez #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #bih