Članak

OSTAJE KANDIDAT

Biden kaže ne ide nigdje usred poziva da se povuče iz izborne utrke

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden rekao je „ne idem nigdje“ dok se suočavao s pozivima mnogih demokrata da okonča svoju kandidaturu za reizbor, koristeći proslavu 4. jula u četvrtak da odgovori na sumnje u njegovu izdržljivost i mentalnu oštrinu potrebnu za kampanju, javio je Reuters.

Nesiguran nastup osamdesetjednogodišnjeg demokrate na debati 27. juna sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom znači da se svako njegovo pojavljivanje sada pomno ispituje.

Mnogi demokratski birači zabrinuti su da li će on moći održati naporan tempo rada u narednih četiri i po godine, a neki u njegovoj stranci su ga pozvali da se povuče.

Biden je u četvrtak bio domaćin godišnjih svečanosti Dana nezavisnosti SAD u Bijeloj kući, uključujući roštilj za nekoliko hiljada aktivnih pripadnika vojne službe i njihove porodice. Biden, u odijelu bez kravate, počeo je svoje komentare snažnim „Sretan Dan nezavisnosti!“

Čitajući sa telepromptera, Biden nije pravio velike greške u iznošenju kratkih napomena, ali se u jednom trenutku činilo da je krenuo van scenarija kako bi se osvrnuo na ratno groblje koje je Trump odbio posjetiti dok je bio na vlasti.

„Usput, znate, bio sam na onom groblju Prvog svjetskog rata u Francuskoj. Na ono na koje jedan od naših kolega, bivši predsjednik, nije htio da ode...“, rekao je, a glas mu se stišao. „Vjerovatno nisam trebao reći“, dodao je pa nastavio svoj govor.

Dok se Biden družio i pravio selfije sa gostima, neko ga je pozvao da „nastavi sa borbom“.

„Imaš me, čovječe. Ne idem nigdje!", rekao je Biden, ponavljajući svoje obećanje da će ostati u trci uprkos sve većim pozivima da se povuče.

Bidenova pozicija u istraživanjima javnog mnijenja bila je pogođena nakon debate. Oko 59 posto demokrata koji su odgovorili na anketu Reuters/Ipsos reklo je da je prestar da bi radio u vladi, što je zabrinutost koja se uporno pokazivala u ispitivanjima javnog mnijenja u protekloj godini.

#izbori #JoeBiden #predsjednik #SAD #Svijet