Članak

VOJSKA SRBIJE MARŠIRA PRIJEDOROM

Bandić: Mi građani BiH moramo biti spremni, međunarodna zajednica i institucije države neće ili ne žele da nas zaštite

"Isto tako, jasno nam je da institucije države, ovakve kakve su, ne mogu osigurati sigurnost i jednakost naših građana", kazao je Bandić.

(Patria) - Vojska Srbije na defileima u Bratuncu i Prijedoru, a institucije naše države nemaju pojma o tome. Ministar vanjskih poslova šuti, a ministar odbrane gleda kako da se izvuče od odgovornosti. Neko mora izaći pred građane i uprijeti prstom u odgovorne koji su ovo dopustili, poručio je Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva Stranke za BiH.

"Ima li veće simboličke potvrde "srpskog sveta" od marširanja vojnika iz Srbije Prijedorom, gradom u kojem su četničke falange istrijebile Bošnjake i Hrvate?", upitao je Bandić.

Dodaje. "Ovaj potez će imati ozbiljne političke, sigurnosne i društvene implikacije. Ova dešavanja su alarm koji mora izazvati odlučnu reakciju svih patriota."

"Građani Bosne i Hercegovine moraju biti spremni da se odbrane od očigledne agresije, koju međunarodna zajednica posmatra mirno. Ovakvi događaji prelaze sve granice prihvatljivog, dobronamjernosti i izmiču kontroli. Svi koji misle da treba sačekati reakciju međunarodne zajednice neka se sjete devedesetih, ali i Ukrajine koju je Rusija mrcvarila a onda i pokušala okupirati", ističe Bandić.

Napominje: "stoga, za nas stanovnike Bosne i Hercegovine ovo je jasan pokazatelj da elementi sistema države postoje samo na papiru i da su joj institucije razorene i stranački privatizovane".

"Isto tako, jasno nam je da institucije države, ovakve kakve su, ne mogu osigurati sigurnost i jednakost naših građana", kazao je Bandić.

Kako navodi, oni koji nas trebaju predstavljati i štititi unutar tih institucija to ne rade, niti ih takvo što interesuje".

"Toliko su zaokupljeni vraćanjem usluga svojim partnerima Dodiku i Čoviću, da očekujem, u skladu sa njihovim politikama kontinuiranog dijaloga i relaksacije odnosa, završe i na proslavi "oslobođenja" Srebrenice 11. jula", zaključio je Bandić.

#BošnjakeHrvate #defile #DraganČović #InstitucijeDržave #MarširanjaVojnika #MiloradDodik #MuamerBandić #OzbiljnePolitčke #SrpskogSveta #StrankazaBosnuiHercegovinu #VojskaSrbije #BiH