Članak

I MINISTRI I KANDIDATI

Ista osoba angažovana u dva ministarstva: Finansira li se sredstvima Budžeta KS izborna kampanja Kalamujića i Mesihović!?

(Patria) - U Registru ugovora o djelu mogu se pronaći informacije o ugovorima koje institucije u KS sklapaju sa fizičkim licima, a koji se nalazi na stranici Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Ugovore o djelu u Registar ubacuju same institucije, a dok neke redovno ažuriraju podatke druge još nisu javno objavile svoje ugovore.

Tako npr. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čijem je čelu od 15. novembra 2023. godine Adna Mesihović (Za nove generacije osnivača Damira Marjanovića) nije ubacilo ugovore za 2023. godinu, iako je imala angažovane vanjske saradnike što je potvrdilo samo Ministarstvo u odgovoru na zastupničko pitanje jednog od zastupnika u Skupštini KS.

Novinska agencija Patria ranije je objavila da je Mesihović po ugovoru o djelu angažirala Arijanu Turković i to samo pet dana nakon što je postala ministrica. Turković je inače na Općim izborima 2022. godine bila kandidat pokreta Za nove generacije.

Turković je u 2023. godini bila angažirana od 20.11. do 20.12.2023. za naknadu od 1.200 KM, a prema podacima za 2024. godinu njen angažman je nastavljen, a od jula ove godine joj povećana mjesečna naknada na 1.500 KM.



Ugovorne obaveze odnose se na poslove vanjskog saradnika u procesu praćenja implementacije projekata po Javnim pozivima Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i saradnja sa medijima. Tako se u registru mogu naći ugovori za svih devet mjeseci ove godine. Turković je u nekoliko navrata medijima slala saopćenje za javnost ministrice Mesihović zaobilazeći time Službu za protokol i press Vlade KS koja medijima šalje sva saopćenja koja se tiču Vlade KS i ministara.

Mesihović je po ugovoru o djelu angažirala i Adisa Grabovicu za period od 6. maja do 17. juna za naknadu od 2.400 KM, a za poslove video produkcije i post produkcije medijskog sadržaja za potrebe promocije.


Ono što je posebno zanimljivo je da je Grabovica angažiran i u Ministarstvu finansija KS na čijem je čelu još jedan kadar pokreta Za nove generacije Afan Kalamujić.

Grabovica je angažiran na period od 11. septembra do 11. novembra na poslovima priprema medijskog sadržaja za potrebe promocije rada Ministarstva finansija KS, te izvršenje intelektualnih poslova u MInistarstvu finansija KS. Za ove usluge Grabovici će biti isplaćeno 3.000 KM. Inače, iz ovog Ministarstva vrlo rijetko dolaze saopćenja za javnost putem Službe za press i protokol pa je nejasno kakav to medijski sadržaj priprema Grabovica. Ono što se može vidjeti na društvenim mrežama, Mesihović i Kalamujić intenzivirali su određene posjete, prijeme sportista, druženja sa djecom što i nije baš u resorima ovih ministarstava.

Angažman Grabovice poklapa se sa izbornom kampanjom, a Kalamujić je kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo. Upravo je na njegovoj Facebook stranici od početka kampanje objavljen veći broj videosadržaja snimljenih na području ove općine u kojima govori o problemima ove općine, dok se vrlo malo sadržaja odnosi djelomično ili nikako samo na Ministarstvo finansija KS.

Više upućenih osoba potvrdilo je Patriji da su Turković i Grabovica u bliskom odnosu kojim se mi nećemo baviti, ali je simptomatično što se angažman istih u ova dva ministarstva poklapa i sa vremenom izborne kampanje.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi utvrditi da li se novac dva kantonalna ministarstva troši za vođenje izborne kampanje dvoje ministara u toku radnog vremena i produkciju stranačkih spotova i praćenje stranačkih aktivnosti.

I ministrica Mesihović je kandidatkinja za Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo ispred liste Za nove generacije – Platforma za progres, dok je Kalamujić prijavljen ispred Platforme za progres s obzirom da je Za nove generacije imao problem sa potpisima.

#AdnaMesihović #AfanKalamujić #aktuelno #javnasredstva #kampanja #ugovoriodjelu