Članak

GRADONAČELNICA DOBILA POJEFTINO

Ugovor o kupovini stana u Titovoj potvrđuje da je Benjamina Karić prevarila državu i slagala građane: Zašto je službe štite?

Sasvim je logično da se stan dugo prodavao, jer ko bi dao novac za nelegalnih 65 kvadrata

(Patria) - Stan koji je kupila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) stvarne je površine 135,68 metara kvadratnih, nalazi se u ulici Maršala Tita – strogi centar glavnog grada BiH grada Sarajeva i koštao je svega 300.000 KM.

Tako stoji u ugovoru o kupoprodaji stana, a koji je u posjedu Novinske agencije Patria.


Ovaj ugovor potvrđuje sve ranije natpise medija, tačnije Valter portala koji je prije izvjesnog vremena objavio priču kako je Karić ispod cijene i u tajnosti kupila 70, a dobila 136 kvadrata bespravno renoviranog stana u centru grada.

U svoju odbranu Karić je 8. jula za Klix kazala da je stan plaćen 300.000 KM, nije pojasnila zašto je stan prodat ispod cijene, ali je drugi dio njene izjave sada potpuno jasan.

„Budući da se stan izuzetno dugo prodavao, Aura nekretnine su prodavale stan. Moj suprug i ja trenutno živimo u stanu od 50 kvadrata, zbog proširenja porodice odlučili smo da potražimo adekvatnije za sve“, kazala je Karić.

Sasvim je logično da se stan dugo prodavao, jer ko bi dao novac za nelegalnih 65 kvadrata. Obični građani nemaju luksuz, kao oni koji dolaze s pozicije moći, da budu sigurni da će moći legalizovati bespravnu gradnju!


Za Karić očito nema prepreka, iako je i u ugovoru notarka Mia Softić Vinšalek upozorava na ovu činjenicu. Također, sada je jasno da će Karić porez platiti na 70 kvadrata iako je dobila znatno veći stan.

„Notar poučava kupca da će temeljem ovog ugovora moći ishodovati samo uknjižbu prava vlasništva u zk ulošku 6728, K.O. Sarajevo IV-dvosoban stan površine 70 metara kvadratnih, a da će u svrhu uknjižbe vlasništva na dodatnoj površini pripojenog tavanskog prostora morati ishodovati odobrenje nadležnih općinskih službi, izvršiti etažiranje/doetažiranje uz ugovor o diobi radi uspostave etažnog vlasništva zaključenim sa ostalim etažnim vlasnicima predmetne zgrade“, navodi se u ugovoru.

Notar upoznao Karić s manjkavostima stana

I zemljišnoknjižni izvadak upravo to dokazuje. Stan je još uvijek uknjižen na 70 metara kvadratnih.

Stan uknjižen na 70 kvadrata

Gradonačelnica je netom prije kupovine ovog stana fiktivno prebacila mjesto prebivališta na Grbavicu, a ostalo je nejasno s kojim dokumentom, jer je poznato da u vrijeme prijave nije imala ZK kojim je dokazivala da je vlasnica dijela stana u ulici Topal Osman paše, jer je rađena predbilježba na stan 2017. godine na drugo lice, a sve je vraćeno na prvobitno stanje tek u septembru 2024. godine.

Pravosudni i policijski organi još nisu reagirali i po službenoj dužnosti izvršili provjere, a Ministarstvo unutrašnjih poslova KS nije nikada odgovorilo na upit Patrije na osnovu kojeg dokumenta (jer ZK nije imala) se Benjamina Karić prijavila na novu adresu početkom 2024. godine. Tako smo ostali bez odgovora, ali i istrage o kršenju Zakona o prebivalištu BiH. Odgovor naravno nije stigao, jer na čelu ovog Ministarstva je NIP-ov Admir Katica koji izuzetno podržava Karić i njenu kandidaturu za načelnicu Novog Sarajeva zbog čega joj je i trebalo prebivalište u ovoj općini.

Ali, da je Karić nedodirljiva svjedoči i ova kupovina stana u Titovoj ulici.

Jer bespravno i nelegalno renoviran stan koji je kupila nalazi se u zgradi koja je nacionalni spomenik, odnosno koja je u obuhvatu Historijskog urbanog krajolika (HUK). I samo na ovoj zgradi je obnovljen krov u cijeloj ulici.

Obnovljen krov u zgardi gdje je gradonačelnica kupila stan

Inače, ovakve zgrade su pod zaštitom države i njenih institucija i bilo kakav zahvat, a pogotovo rekonstrukcija, nije dozvoljena bez prethodnih saglasnosti i dozvola.

Gradonačelnica Karić, je dakle kupila petosoban stan, takoreći ispod cijene, u zgradi čije je renoviranje fasade naknadno uvršteno u plan javnih nabavki u toku njenog markiranja stana za čije unutrašnje renoviranje i proširenje (za čak 65 kvadrata) nisu pribavljene potrebne saglasnosti, a što je morala da zna – i nesumnjivo je znala, pisao je Valter.

A, da joj to ne smeta potvrđeno je ugovorom u Članu 3. Odgovornost za pravne i materijalne nedostatke

„Kupac je upoznata da je stvarna površina stana u naravi veća od površine u zk ulošku“, navodi se u ugovoru.

Karić upoznata sa stvarnom površinom stana
Kako je već poznato u vrijeme pregovora Benjamine Karić za kupovinu stana sa prethodnim vlasnikom Sejdi Sejdijem rekonstrukcija fasade u Titovoj 19 naknadno i prioritetno je uvrštena u plan javnih nabavki, koji je zbog toga izmijenjen.

Na potezu su Općinske službe i inspekcije Općine Centar, a svakako će javnost budno pratiti uknjižbu nelegalnih 65 kvadrata nastalih u nacionalnom spomeniku!

Pitamo se sada je li parola 'nastavljamo odgovorno' pod kojom se SDP i Karić promovišu u ovoj kampanji samo neslana šala ili znak da je 'odgovorno' za njih samo ostvarivanje ličnih interesa i pojedinaca bliskih njima.

#AdmirKatica #aktuelno #AuraNekretnine #BenjaminaKarić #Grbavica #Karić #MaršalTita #MiaSoftićVinšalek #NovinskaAgencijaPatria #Sarajevo #ValterPortal