Članak

IZNENAĐENJE

IZBORI U FRANCUSKOJ Ogroman poraz Le Pen, ljevičarska NFP osvojila najviše mandata

Francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) osvaja najviše mjesta u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima i mogla bi odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN), objavile su vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja.

Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasanja, dok je anketa Ipsosa za France TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok.

Anketa Opinionwaya za C News TV rekla je da bi Nova narodna fronta mogla osvojiti 180 do 210 mjesta, dok je anketa Elabea za BFM TV projicirala raspon od 175-205 mjesta za njih.

Centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona bio je tijesno ispred stranke RN Marine Le Pen u borbi za drugo mjesto, prema ovim anketama.

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta.

Ljevičar, prema mnogima i ekstremni, Jean-Luc Mélenchon obratio se pristalicama, izjavivši da bi Emmanuel Macron trebao dati Novoj narodnoj fronti da vode vladu.

Očekuje se da će NFP zauzeti između 172-205 mjesta i trebao bi formirati manjinsku vladu u Nacionalnoj skupštini, s 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu.


"Nova narodna fronta spremna je vladati", rekao je Melenchon.

“I na kraju krajeva, mi smo jedina alternativa koja ima vrlo organiziran program i vrlo detaljan program. Elementi ljevice su ujedinjeni i pokazali su da se mogu nositi s ovom izvanrednom povijesnom situacijom. Još jednom, to je spasilo Republiku, mi smo spasili Republiku", kaže.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron analizira izlaznu anketu i pričekat će da se konačne rezultate prije nego što donese potrebne sljedeće odluke, kaže francusko predsjedništvo.

"Predsjednik će, kao jamac naših institucija, poštovati izbor francuskog naroda", dodaje se u priopćenju.

Macron će pričekati prije nego što donese bilo kakvu odluku o novoj vladi.

#desnica #Francuska #ljevica #MarineLePen #Svijet