Članak

DOČEKUJE UČESNIKE U NEZUKU

Subašić o defileu Vojske Srbije u Prijedoru: Nakon 29 godina zlo ne miruje

Foto: Faruk Zametica N1

(Patria) - Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić nalazi se u Nezuku kod Sapne gdje se okupljaju učesnici ovogodišnjeg "Marša mira" 20. po redu.

Put dug 100 km preći će oko 5.000 učesnika u tri etape, a dolazak u Potočare očekuje se u kasnim poslijepodnevnim satima 10. jula.

Subašić se nedavno vratila sa izložbe Memorijalnog centra Srebrenica u sjedištu UN-a u New Yorku. U izjavi za medije je istaknula da poslije 29 godina prvi put UN obilježava dane Srebrenice, te da je to doživjela kao radost i žalost.

“Radost je da smo doživjeli to, a žalost da to UN nije prije obilježavao, ali što kažu – nikada nije kasno. Imali smo dobre sastanke, ambasadore koji su glasali za Rezoluciju, sponzore… Pričala sam s njima, uspjela sam neke ambasadore i da rasplačem svojim govorom. Bila sam jako sretna kada je američka ambasadorica koja predstavlja UN, prišla meni i dala mi jedno srce i kaže – mogu li te zagrliti, da mi malo daš snage, pratim vaš rad i naučila sam od vas puno”, kaže Subašić.

Na pitanje o današnjem defileu Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu, Subašić je kazala da nije vidjela ali da ima poruku:

“Poslije 29 godina vjerovatno zlo ne može mirovati, pa se počelo da budi u njima”.

Veliki broj mladih stigao je u Nezuk, a svake godine je veliki broj onih koji se iznova vraćaju.

“U Potočare kada uđem, vjerujte, da se najbolje osjećam. Tamo je neka tišina. Imam osjećaj da oni nišani nešto kažu. Ne samo da tu djecu gledamo kao sinove već su oni naša budućnost i naš ponos”, istaknula je.

#Maršmira #MuniraSubašić #Nezuk #bih