Članak

NEPOTIZAM ILI NIPOTIZAM

Nakon što se štelom uhljebio, Konakovićev Kapo opet na listi za Vijeće, a Adnan, sin odlikovanog šehida, još traži posao!

NiP je očigledno uspostavio nepotističku matricu da pravila i zakoni treba da vrijede za druge, ali ne i za Nipovce.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Kada smo prije dvadesetak dana objavili priču o Adnanu Čamdžiću, sinu odlikovanog šehida koji nije mogao dobiti posao zbog nepotizma kadrova NiP-a, uslijedila je ekspresna reakcija predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, kako će on provjeriti slučaj u Uredu za borbu protiv korupcije.

U tih 20-ak dana saznali smo da je nepotizam u zapošljavanju Nermina Kape pomogla i SDP-ova predsjednica Komisije. Nermin Kapo je podsjećamo vijećnik Naroda i pravde u Općini Centar, predsjednik stranačkog ogranka na Sokbunaru, koji je već radio na radnom mjestu za koje je raspisan konkurs.

U vremenu od objavljivanja teksta predsjednik NiP-a Konaković nije objavio je li i kakve podatke dobio od Ureda za borbu protiv korupcije. Ali su zato mediji objavili kako kadar NiP-a na čelu Ureda zapošljava u stranačkom stilu korupcijom dovodi podobne kadrove, pa raspiše konkurs radi formalnosti.


Tako je bilo i u slučaju Kape, a na štetu Adnana Čamdžića, sina odlikovanog šehida.

NiP je očigledno uspostavio nepotističku matricu da pravila i zakoni treba da vrijede za druge, ali ne i za Nipovce.

Stoga, predlažem predsjedniku NiP-a, da ako već istrčava u javni prostor i najavljuje provjeru procesa zapošljavanja njegovog kadra, da prije svega oformi komisiju i provjeri koliko se kadrova NiP-a zaposlilo nepotizmom. Ako šok zbog otkrivenih podataka prođe bez problema, onda nek istrči u javnost i kaže šta će s Nipovcima koji jedu nepotistički hljeb.

Kada predsjednik NiP-a provjeri koliko su njegovi kadrovi oduzeli poslovnih prilika djeci šehida, nadarenoj djeci i drugim kategorijama, neka onda istrči u narod i pojasni nam kako je prešao put od osobe koja najavljuje prednost pri zapošljavanju šehidskoj i djeci poginulih boraca, do osobe čiji podređeni uzimaju hljeb iz ruku onima kojima je dao obećanje.

Samo, prije toga, Konaković mora sebi objasniti može li pred ogledalom on sam povjerovati u najavu da će provjeriti legalnost zapošljavanja Nermina Kape, ako je taj Kapo iznova kandidat Naroda i pravde za Općinsko vijeće Centar.

Kapo opet kandidat za OV Centar

Teško će ministar uvjeriti i sebe, a kamo li javnost, da će provjeriti legalnost zapošljavanja, ako su mu na listama i pozicijama kadrovi kojima je nepotizam draži od nipotizma. Ali, onda neka ne laže ni šehidsku, ni djecu poginulih boraca, ni svu drugu djecu ove države.

Neka kaže istinu, a ta djeca istinu već svjedoče. Kapo je sudeći po Registru zaposlenih u KS već prijavljen na neodređeno i radna prava i staž mu teku od 10. juna ove godine.

Podaci Registra zaposlenih KS

Dakle, Nermina Kapu NiP je gurao politički i nipotistički. U Centru za vijećnika, u Zavodu za vozača.

I zato, Elmedine Konakoviću, umjesto ublehe o provjeri i kažnjavanju odgovornih za nepotizam, ispuni obećanja data šehidskoj i djeci poginulih boraca. Samo tako ćeš pokazat da ti nipotizam nije draži od te djece.

Za njih ne moraš raspisivati posebne konkurse, samo osiguraj da procedure budu u skladu sa zakonom, uredbama i odlukama. Ništa drugo ta djeca ne traže, a ti si im Konakoviću to obećao pa slagao!

#AdnanČamdžić #ElmedinKonaković #NarodIPravda #NerminKapo #NiP #Nipovci #OpćinaCentar #RasimBelko #SDP #Sokbunar #UredZaBorbuProtivKorupcije #izdvojeno #BiH