Članak

UVREDA MUSLIMANA

Nakon 48 sati reakcija iz NIP-a: Osudili istup Ivane Marić, spominju i Krivični zakon

(Patria) - Povodom istupa Ivane Marić u kojima grubo vrijeđa i ismijava se određenim praksama vjernika, kao i određenih reakcija ovim povodom, Narod i Pravda odbacuje pristup vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja bilo čijih vjerskih osjećanja i uvjerenja.

"Ponosni smo da smo i u najtežim vremenima u periodu agresije na Republiku BiH na svim slobodnim teritorijama sačuvali multikulturalnost, vjerske objekte i učinili mogućim da svi iskažu svoja uvjerenja i prakse. To je naše zajedničko bogatstvo u Bosni i Hercegovini. Zato sebi uzimamo za pravo da i Ivani Marić i sličnima poručimo da ne vrijeđate vjerska osjećanja i poglavare vjerskih zajednica time narušavajući temelje suživota i izazivajući razdor i netrpeljivost.

Dove (molitve) za kišu su nešto što je prepoznato u vjerničkoj tradiciji ne samo muslimana na ovim prostorima već i drugih, prvenstveno kršćana. Ismijavanje, vrijeđanje i omalovažavanje takvih praksi i poglavara vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sigurno ne predstavlja doprinos razumijevanju, uvažavanju i međusobnom poštovanju.

Zato, još jednom, s gnušanjem odbacujemo ovakav istup. Sloboda svakog od nas ograničena je slobodom drugih ljudi, a samo nedorasle osobe željne pažnje će se ismijavati i vrijeđati bilo čije prakse i vjerovanja. Podsjećamo da i Krivični zakon jasno propisuje da je izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo zakonom. Reakcije vjernika, među kojima nisu samo muslimani, jasno su pokazale da ovakvi istupi dovode do uznemirenja, razdora i netrpeljivosti.

Narod i Pravda, ulazeći u različite programske koalicije, opredijeljena je za izgradnju Bosne i Hercegovine uz međusobno poštovanje i uvažavanje svih. Vjerske slobode i prakse zagarantirane su Ustavom i zakonima, a izazivanje razdora i netrpeljivosti je kažnjivo. U svom djelovanju nastavit ćemo štititi i unapređivati osnovne vjerske slobode", saopćeno je iz Naroda i pravde.

#IvanaMarić #krivičnizakon #Narodipravda #reakcija #BiH