Članak

SKRATITI LANAC ODLUČIVANJA

Litvanija i Latvija apeluju na NATO da ruši ruske dronove na Baltiku

Od ulaska tri baltičke zemlje u NATO 2004. godine, njihovim nebom patroliraju avioni NATO-a jer one ne posjeduju borbene avione.

(Patria) - Litvanski ministar odbrane Laurynas Kasčiūnas smatra da bi avioni NATO-a stacionirani u baltičkim zemljama trebali rušiti ruske dronove u zračnom prostoru njegove zemlje i njenih susjeda, nakon što je prošle sedmice u Latviji pao ruski dron.

Od ulaska tri baltičke zemlje u NATO 2004. godine, njihovim nebom patroliraju avioni NATO-a jer one ne posjeduju borbene avione.

- Misija NATO-a za nadzor baltičkog neba "treba ne samo patrolirati, nego i, bude li potrebno, ako je moguće, ako vrijeme to dopušta, skratiti lanac odlučivanja na nivou NATO-a kako bi avioni mogli odmah poletjeti i uništiti dronove - izjavio je novinarima Kasčiūnas.

Ruski dron iranske proizvodnje Shaheed pao je u subotu u Latviji, no nije eksplodirao. Latvijski predsjednik Edgars Rinkēvičs rekao je u utorak da njegova zemlja razgovara o tom problemu sa saveznicima.

- Postavljamo pitanje protokola za presretanje dronova kod naših partnera u NATO-u i tražimo da saveznički borbeni avioni budu korišteni čim se neki dron približi našim granicama - rekao je Rinkēvičs novinarima.

Ocijenio je da problem nastaje između ostalog zato što avioni dobivaju komande iz NATO-a, a ne s lokalnog nivoa, što usporava proceduru.

Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski rekao je početkom mjeseca da bi Varšava trebala imati pravo srušiti ruske projektile koji prijete njenoj teritoriji dok se nalaze još iznad Ukrajine.

Ukrajina je također zatražila od susjednih zemalja članica NATO-a da sruše ruske rakete i dronove kojima su mete njene zapadne regije.

- Rusi sve češće gađaju mjesta blizu granice NATO-a. Obaranje tih projektila bio bi dostojanstven i ispravan korak - rekao je šef ukrajinske diplomatije Andrii Sybiha, pozivajući na zajednički, čvrst i odlučan odgovor.

#BaltičkeZemlje #EdgarsRinkēvičs #Latvija #LaurynasKasčiūnas #NATO #Protokol #RadosławSikorski #RuskiDron #Ukrajina #Varšava #Svijet