Članak

1.842 KS

Hennessey Venom je najsnažniji superautomobil s ručnim mjenjačem na svijetu

Nakon što nas je Aston Martin oduševio s Valourom i Valianotom s ručnim mjenjačem u superautomobilima s više od 700 KS, američki Hennessey sada diže letvicu mnogo više.

(Patria) - Nakon što nas je Aston Martin oduševio s Valourom i Valianotom s ručnim mjenjačem u superautomobilima s više od 700 KS, američki Hennessey sada diže letvicu mnogo više.

Naime, novi Hennessey Venom F5-M ima ručni mjenjač sa šest stepeni prijenosa i nevjerojatnih 1.842 KS, što ga čini uvjerljivo najsnažnijim cestovnim automobilom s ručnim mjenjačem na svijetu.

Ručni mjenjači u sportskim automobilima su se definitivno vratili u modu, a Hennessey je to iskoristio i ugradio "manualac" u auto koji se temelji na postojećem Venom F5 Roadsteru, jednom od najsnažnijih hiperautomobila na svijetu.

Ručni mjenjač ovdje zamjenjuje automatizovani mjenjač sa sedam stepeni prijenosa, a spojen je na isti 6,6-litreni twin-turbo V8 koji uz ogromnu snagu razvija i 1618 Nm okretnog momenta. Zvuči kao suluda ideja, no u rukama dobrog vozača moglo bi biti izuzetno zabavno.

Hennessey ne otkriva nikakve podatke o performansama, iako je neizbježno da F5-M koji košta 2,65 miliona dolara neće biti tako brz kao verzija s automatikom pri ubrzanjima.

Ljudi mijenjanje brzina jednostavno ne mogu obavljati tako brzo kao napredni automatici. No ne vjerujemo da će nekom od 12 kupaca ograničene serije ovog automobila to biti previše bitno, jer vožnja s ručnim mjenjačem ima mnogo drugih prednosti i pruža mnogo više emocija, piše Autoklub.

Iako je promjena mjenjača velika novost, to nije jedina značajka koja razlikuje F5-M od običnog F5 Roadstera. Automobil s ručnim mjenjačem također dobija ogromnu leđnu "peraju" dugu 140 centimetara koja se proteže od iza sjedišta gdje se nalazi krovni otvor za zrak prema stražnjem rubu automobila.

Ima i nekoliko promjena u unutrašnjosti. Osim papučice spojke i mjenjača tu je i šira središnja konzola u kojoj su prethodno okomito naslagani kružni otvori za zrak zamijenjeni parom vodoravno raspoređenih.

- Mi smo ekstremni, mi smo autentični, plus mi smo jasno i jedinstveno Amerikanci i te karakteristike blistaju u dizajnu F5-M i u tome kako se ponaša.

Ovo je automobil za odvažne i hrabre ljubitelje vožnje koji vole da njihovi hiperautomobili oduševljavaju divljom snagom, dramatičnim dizajnom i iskustvom za upravljačem koje je neusporedivo s bilo čim drugim na svijetu - rekao je Hennesseyjev direktor dizajna Nathan Malinick.

#Amerikanci #AstonMartin #Autoklub #HennesseyVenomF5M #Hiperautomobili #Manualac #NathanMalinick #RučniMjenjač #Valianotom #Valourom #magazin1