Članak

DIREKTOR WHO

Ghebreyesus: Sudanskom narodu je najpotrebniji mir

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da je mir lijek koji je ljudima najpotrebniji u Sudanu, gdje građanski rat traje više od 16 mjeseci.

(Patria) - Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da je mir lijek koji je ljudima najpotrebniji u Sudanu, gdje građanski rat traje duže od 16 mjeseci.

Ghebreyesus je na platformi X podijelio informacije o zdravstvenoj podršci WHO-a Sudanu.

Podsjećajući da je nedavno posjetio tu zemlju, Ghebreyesus je naveo da su u zemlju isporučili dodatne medicinske potrepštine za opsluživanje više od 184.000 pacijenata od kolere, trauma i povreda.

"Nastavljamo podržavati sudansko Ministarstvo zdravstva i njegove partnere u pružanju osnovne zdravstvene zaštite najugroženijim ljudima.

Lijek koji je sudanskom narodu potreban više od bilo čega drugog je mir", objavio je Ghebreyesus.

Rat u Sudanu izbio je u aprilu 2023. između vojnog generala Abdela Fataha al-Burhana i komandanta paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) Mohameda Hamdana Dagala zbog neslaganja oko integracije RSF-a u sudansku vojsku.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje Saudijske Arabije i američkih posrednika nije uspjelo okončati nasilje.

Prema podacima UN-a, više od 20.000 ljudi je poginulo, oko 10 miliona je raseljeno, a više od 25 miliona treba humanitarnu pomoć kao rezultat sukoba u Sudanu, gdje se odvija najveća svjetska kriza raseljenja i gladi.

#AbdelaFataha #AmerickiPosrednici #FMOHSUDAN #MohamedaHamdana #Raseljenje #SaudijskaArabija #Sudan #TedrosAdhanom #UN #WHO #Svijet