Članak

HITNO ZASJEDANJE

Zastupnici kritikovali Borjanu Krišto i ministre jer ne dolaze na sjednice Predstavničkog doma PS BiH

(Patria) - Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH) kazao je da se izmjenama Zakona o VSTV nastoji spriječiti bilo kakav zastoj u bh. pravosuđu.

„Ovim izmjenama reguliramo i to da sve imenovane osobe od marta mjeseca mogu preuzeti svoju funkciju“, kazao je Bunoza.

Zastupnici su tokom rasprave o hitnosti procedure iznijeli kritike na izmjene ovog zakona.

„Nema nikakvog razloga da se bilo šta produžava, jer nema nikakvih sankcija za bilo šta. Niko neće odgovarati što se prekršio raniji datum. Jasno je da je na sceni opstrukcija svih normalnih procesa kada je u pitanju pravosuđe. Ono je u takvom glibu da neće nikad ni izaći“, kazao je zastupnik Mladen Bosić.

Za hitnu proceduru glasalo je 8 zastupnika.

Zastupnik SDA Šerif Špago kazao je da je ranije upozoravao da će se doći u ovakvu situaciju.

„Izgleda da je cilj da se uruši pravosudni sistem. SDA će podržati ove izmjene. Mene žalosti činjenica da nemamo ljude, sektore da se izvrše procjene šta treba uraditi da bi zakon profunkcionisao, a ne da ga mijenjamo dva tri puta u godini, a bliži se rok i za donošenje novog zakona. Naša izvršna vlast odgovara političkim predstavnicima, a ne zastupnicima koji ih biraju“, kazao je Špago.

Zastupnici su kritikovali i izostanak sa skoro svake sjednice predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministara, dok su pohvalili Bunozu jer je na skoro svakoj sjednici. Zastupnik Safet Kešo kazao je da ni Krišto ni ministri ne poštuju Poslovnik koji precizira da oni moraju prisustvovati sjednicama, te da objašnjenje ne može biti "ranije preuzete obaveze".

SNSD je najavio da će podržati izmjene ovog zakona ali samo jer je ministar Bunoza objasnio zašto je važno usvajanje ovih izmjena.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama čiji su predlagači Saša Magazinović, Predrag Kožul, Sabina Ćudić i Nihad Omerović također je na današnjoj hitnoj sjednici.

Zastupnik Zlatan Begić (DF) kazao je da se tek danas upoznao sa ovim zakonom.

Na današnjem dnevnom redu je i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu.

#budžet #sjednica #VSTV #BiH