Članak

AKCIJE

Mito pronađeno, Zoran Galić nije: Zamjenik direktora SIPA-e pobjegao u Hrvatsku, izdat nalog za njegovo hapšenje

(Patria) - Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju, saznaje Istraga.ba.

Galić je trebao biti uhapšen u okviru akcije koja se provodi po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerene protiv krijumčara akciznim robama. Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH. Informacije o Galićevom kriminalu prikupljene su nakon raspakivanja Sky aplikacije. Akciju provodi više policijskih agencija u saradnji sa EUROPOL-om.

Do sada su, u okviru ove akcije, uhapšene dvije osobe i to – pripadnik Granične policije BiH Blagoje Milović iz Trebinja, te Ivica Bago iz Gruda. Boris Ivelja iz Berkovića je, kao i Galić, nedostupan policijskim agencijama.

Galićevom kriminalu vratit ćemo se nešto kasnije, jer ćemo prvo iznijeti nekoliko informacija o njegovom bjekstvu. Prema informacijama Istrage, čelništvo SIPA-e obaviješteno je krajem prošle sedmice da će zamjenik direktora te državne policijske agencije biti uhapšen u okviru akcije koja se provodi u saradnji sa EUROPOL-om. U samoj akciji hapšenja trebali su učestvovati pripadnici SIPA-e. Međutim, neko je o svemu obavijestio Zorana Galića, pa je bivši čelnik Granične policije u ponedjeljak ujutro, iako je trebao doći na posao, obavijestio svoje kolege u SIPA-i da “do daljnjeg neće dolaziti na posao”. Galić je čak dao do znanja da su ga njegovi obavijestili da ga “Tužiteljstvo BiH radi”. Dan kasnije, u utorak (danas) pripadnici više policijskih agencija započeli su akciju. Galića, međutim, nisu pronašli na adresi. Ali ispred njegove kuće pronašli su automobil Passat.

Upravo taj automobil Zoran Galić je 2021. godine dobio od krijumčara cigaretama koji su iz Crne Gore robu uvozili na područje BiH i Hrvatske. Sve je dokumentirano nakon otvaranja Sky aplikacije i u nastavku objavljujemo najbitnije detalje o ovom slučaju.

“U Trebinju miniran džip Borisa Ivelje”, glasio je naslov objavljen 2005. godine u skoro svim bosanskohercegovačkim medijima.

Od tada, Ivelja je nekoliko puta hapšen, uglavnom u okviru akcija usmjerenih protiv krijumčara duhanom. Prema obavještajnim podacima, Ivelja je organizirao kriminalnu grupu koja je godinama krijumčarila cigarete iz Crne Gore prema Zapadu. Nakon raspakivanja Skya, utvrđeno je da je ovaj kriminalac koristio tu aplikaciju, te su, dijelom razotkrivene njegove veze sa policijskim agencijama u BiH i Crnoj Gori.

Tako je u Sky-u zabilježeno kako Ivelji određeni pripadnici Granične policije dojavljuju gdje se nalaze policijske patrole i kada se provode akcije. Nerijetko, veza između policajaca i Borisa Ivelje bio je vozač autobusa Siniša Crnogorac. Glavni policijski saradnik Borisa Ivelje na području Trebinja bio je granični policajac Blagoje Milović. Evo jedne od prepiski Siniše Crnogorca i policajca Blagoja Milovića koja se odnosi na raspored graničnih policajaca između BiH i Crne Gore.

Siniša Crnogorac: Kužni sutra ko će biti
Blagoje Milović: Davidović napolju, Budalić unutra
Crnogorac: Kud ih trpaju više
Milović: ha, ha, ha Ide tooo
Crnogorac: Možeš li vidjeti ko je sutra dnevna
Milović: Nisam sutra tu, idem gore.

O kriminalu graničnog policajca Blagoja Milovića pisat ćemo u narednim danima. Jer sada se vraćamo Zoranu Galiću. Ono što je Boris Ivelja na istoku Hercegovine, to je Ivica Bago u zapadnoj Hercegovini. SKY pokazuje veze Bage i Ivelje, ali i veze Ivice Bage i Zorana Galića.

Prema dostupnim informacijama, Ivicu Bagu je 2014. godine hrvatski USKOK označio kao organizatora grupe među kojima su bili i hrvatski policajci koja se bavila organiziranim kriminalom, izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruživanja, zloupotrebe položaja i ovlasti, te poticanja na zloupotrebu’’.

U aprilu ove godine, Ivica Bago ponovo je uhapšen u blizini Gruda, prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku. USKOK ga je sumnjičio za “zloupotrebe u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i krivotvorenja službene isprave’’. Međutim, mjesec kasnije Bago je pušten uz kauciju u iznosu od 300 hiljada eura i od tada se nalazi u BiH. U pitanju je, dakle, kriminalac sa dugogodišnjim stažom. To, međutim, nije spriječilo Zorana Galića da kao direktor Granične policije BiH blisko sarađuje sa Bagom, Tako je Galić dojavljivao Bagi detalje o konkursima u Graničnoj policiji kao i detalje o akcijama. Evo šta je zabilježeno u Sky aplikaciji kada je raspakovana Bagina kripta. Razgovor je vođen 12. oktobra 2020. godine

Ivica Bago: Zaboravi ti reći. Bio sam kod onog iz dega (Granična policija, bivši DGS). Javit će mi dan ranije. Ovaj tjedan ti je akcija u Foči, pa se pripazi da ne bi i doli šta bilo.

Boris Ivelja: Da bi moglo

Ivica Bago: Natječaj će biti objavljen za mjesec. Javit će mi on noć prije. Ne zna on, samo će biti vođa tima za pretres određene lokacije koju će mu tek gore dati.

Boris Ivelja. Je. Cigare.

Evidentno je da je Bago imao kontakt sa osobom iz Granične policije. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o Zoranu Galiću, tadašnjem direktoru Granične policije BiH koji je, u međuvremenu, postao zamjenik direktora SIPA-e. No, druge prepiske potvrđuju da je svime koordinirao Galić kojem su Ivelja i Bago poklonili automobil. Štaviše, u Skyu se pojavljuju i fotografije prepiske Zorana Galića i Ivice Bage. Ovo je prepiska Borisa Ivelje i Ivice Bage od 9. februara 2021. godine.

Ivica Bago: Ej. Javio mi se danas Zoran Galić da bi minja auto. Uzeo bi Passata ko tvoj, ima kod mene jedan 15te.,jesi za to da mu ga poklonimo?I reka bi mu da je od nas svih,mene je izaša oko 14000!

Boris Ivelja: Šta god hoćeš , hoće li znati od koga je
Ivica Bago: Naravno

Tokom dopisivanja sa Borisom Iveljom putem Skya šalje svoju WhatsApp prepisku sa nepoznatom osobom u kojoj se vidi fotografija automobila koji bi trebao biti predat Zoranu Galiću.

Prepiska Ivice Bage sa nepoznatom osobom

Na fotografiji se može vidjeti da je u pitanju automobil Passat, registriran u Imotskom, u Republici Hrvatskoj. Bago navodi će dovesti automobil samo kada oni kažu da hoće.

Sedam dana kasnije, Bago šalje poruku Ivelji u kojoj piše – “u četvrtak vozim auto onome”.

Dva dana kasnije, tačnije 18.02.2021. godine u 11 sati i 39 minuta putem Sky-a Bago obavještava Ivelju da je predao automobil, te da je Zoranu Galiću dao Iveljine podatke sa ciljem da provjeri da li ga neko istražuje. Nakon toga Bago šalje svoju prepisku sa Zoranom Galićem iz koje se vidi da je direktor Granične policije preuzeo automobil.

Zoran Galić piše Ivici Bagi da je u pepeljari u automobilu ostalog sitnog novca

“Nema veze, zaboravio. Da se ne vraćam zbog toga, ubacite u limuzinu. Hvala Vam puno, nadam se da ćete biti zadovoljni Ako slučajno u međuvremenu dupli ključ dođe, javim Vam”, odgovorio je Bago.

“Iz srca zahvaljujem. De još jednom ime pa izbriši”, napisao je Galić.

Bago, potom, piše – Boris Ivelja.

Prema dostupnim informacijama, automobil je do 18. februara bio registrovan na Marijanu Bago, suprugu Ivice Bage. Nakon toga registrovan je na Anitu Galić. U tom automobilu Zoran Galić je najmanje jednom prešao granicu između BiH i Hrvatske.

#BlagojeMilović #BorisIvelja #BosnaHercegovina #EUROPOL #GraničnaPolicija #Hrvatska #Istragaba #IvicaBago #Krijumčarenje #SIPA #ZoranGalić #BiH