Članak

RAZMJENA INFORMACIJA

Politički i sigurnosni odbor Vijeća EU u Sarajevu: Sastanak u Predsjedništvu BiH, pa sa članovima Kolegija oba doma PS BiH

(Patria) - Članovi Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije u ponedjeljak će boraviti u posjeti BiH, a održat će sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Politički i sigurnosni odbor odgovoran je za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (ZSOP). Odbor prati međunarodnu situaciju, preporučuje strateške pristupe i političke mogućnosti Vijeću EU,
daje smjernice Vojnom odboru, Grupi za političko-vojna pitanja i Odboru za civilne aspekte upravljanja kriznim situacijama, osigurava politički nadzor i stratešku usmjerenost operacija upravljanja kriznim situacijama.

Politički i sigurnosni odbor se sastoji od ambasadora država članica u Bruxellesu i njime predsjedaju predstavnici Europske službe za vanjsko djelovanje.

Teme razgovora su svakako aktuelna politička situacija, predstojeći izbori, nastavak mirovne misije EUFOR Althea čiji se mandat produžava svake godine u novembru u Vijeću sigurnosti UN-a.

Bit će ovo prilika da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i članovi Kolegija oba doma Denis Zvizdić i Kemal Ademović upozore PSO na slanje pripadnika Vojske Srbije u BiH što je izazvalo negativne reakcije.

Pripadnici Vojske Srbije među kojima su bili i kadeti i visoki oficiri defilovali su kroz Prijedor i Bratunac, a što nije bilo najavljeno zvaničnim organima BiH.

U dopisu koji je poslala Ambasada Srbije Ministarstvu vanjskih poslova BiH 5. jula i kojim je najavljen dolazak pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a izostale su informacije o broju osoba koje ulaze u BiH, a što je MVP propustilo da zatraži od Ambasade Srbije.

MVP je izvršilo najavu Graničnoj policiji BiH te su oni ušli u BiH bez da su nadležni organi znali koliko osoba ulazi u BiH.

U brojnim reakcijama zvaničnika izražena je bojazan da je počela realizacija zaključaka iz Deklaracije usvojene na svesrpskom saboru održanom u Beoogradu 8. juna Srbije i entiteta Rs.

#ambasadori #EU #Političkiisigurnosniodbor #Svijet