Članak

PROPALI EKSPERIMENT

Politička paraliza BiH: Dok Trojka iz hladovine prodaje maglu, Ukrajina i Moldavija počinju pregovore s EU!

Evropska unija nije samo cilj, već putokaz za neophodne reforme koje će poboljšati svakodnevni život građana BiH.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Bosna i Hercegovina, zemlja bogate historije i kulturnog naslijeđa, već godinama stagnira na putu ka Evropskoj uniji. Dok zemlje poput Ukrajine i Moldavije ostvaruju konkretne pomake i danas započinju zvanične pregovore o članstvu, BiH se i dalje nalazi u političkoj magli, zapletena u unutrašnje sukobe i neefikasnost. Članovi političke koalicije poznate kao Trojka obećavali su brze reforme i integraciju, ali rezultati su, nažalost, izostali.

Ukrajina i Moldavija prave pomake?

Ukrajina, zemlja pogođena ratom, i Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, uspjele su ostvariti ono što Bosna i Hercegovina još nije - jasno definisanje i početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Ove zemlje, uprkos ogromnim izazovima, pokazale su odlučnost i političku volju za reforme, dok je politička elita BiH izgleda više zainteresovana za održavanje statusa quo nego za stvarne promjene.

Trojka i iluzije o evropskom putu!

Trojka, koju čine SDP, NiP i NS, nastavlja da prodaje iluzije o evropskom putu, kao maglu iz budžetske hladovine u koju su se sakrili svjesni fijaska politika koje vode. Njihove aktivnosti često izgledaju kao politički marketing bez stvarnog sadržaja. Umjesto konkretnih reformi koje bi ubrzale evropski put, svjedoci smo političkog nadmudrivanja i neprestane borbe za moć. Građani BiH zaslužuju više od toga - zaslužuju političare koji će se istinski posvetiti njihovoj budućnosti i budućnosti zemlje.

Ključni problemi koji koče napredak BiH na putu ka EU su brojni: korupcija, slaba vladavina prava, etničke podjele i politička paraliza. Ovi problemi nisu novi, ali nedostatak volje za njihovo rješavanje je posebno zabrinjavajući. Dok druge zemlje napreduju, BiH tone u sve dublju političku i ekonomsku krizu. U međuvremenu, mladi samo trasiraju svoje puteve ka Evropi i Zapadu, jer su odavno izgubili strpljenje za kontinuiranu kupovinu trojkaške magle i priče o kompromisima.

Neophodne reforme za bolji život građana

Evropska unija nije samo cilj, već putokaz za neophodne reforme koje će poboljšati svakodnevni život građana BiH. Trojka mora prestati da prodaje maglu i početi ozbiljno raditi na ispunjavanju uslova za članstvo. To znači borbu protiv korupcije, jačanje pravosudnog sistema, unapređenje ljudskih prava i izgradnju funkcionalne države.

BiH ima potencijal da postane punopravna članica Evropske unije, ali taj potencijal neće biti ostvaren bez hrabrih i odlučnih koraka ka reformama. Građani BiH ne zaslužuju ništa manje od pune predanosti i konkretnih rezultata na evropskom putu. Dok Ukrajina i Moldavija prave hrabre korake ka boljoj budućnosti, BiH mora prestati tapkati u mjestu. Evropski put nije samo politički slogan - to je obaveza prema građanima koji sanjaju o boljoj i prosperitetnijoj zemlji. Vrijeme je da se taj san počne ostvarivati, a ne prodavati kao iluzija.

Kompromisi i retrogradne politike: Separatizam u vlasti!

No, na evropskom putu ne može se praviti kompromis s retrogradnim politikama koje je cijeli svijet okarakterisao kao antidemokratske i anticivilizacijske. Jasno je da samo još Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto vjeruju u mogućnost kompromisa s Dodikom. Pa, na kraju krajeva, da je to pravi kompromis možda i ne bi bilo loše, ali oni pod kompromisom podrazumijevaju ispunjavanje svih želja i prohtjeva Milorada Dodika.

A upravo su takvim politikama, SDP u više navrata, Trojka u aktuelnom mandatu doprinijeli da je Dodik ključni segment državne vlasti. A kada je separatista ključni segment, jasno je da Bosna i Hercegovina nema mogućnost da ide naprijed. Ništa bolje Trojka nije djelovala ni spram drugog šefa kojeg lažno zovu partnerom - Dragana Čovića. Čović je skriveni separatista, koji je pred Trojku postavio zadatke i prije nego im je dao dozvolu da uđu u vlast.

Ispunjavanje tih zadataka potpuno je suprotno zahtjevima na evropskom putu, jer Čovićevi ciljevi i želje podrazumijevaju dodatne količine blata u kojem je Bosna i Hercegovina svakako zaglavljena. Od etničkog i legitimnog predstavljanja, preko pretvaranja javnih interesa države u etničke i partikularne, do zakonodavnih rješenja, Čović vodi politiku apsolutno suprotnu evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Iluzionizam Trojke o napretku: Eksperiment nije uspio, građani na potezu

S druge strane, Nikšić, Konaković i Forto prekrivaju oči praveći se da to ne vide, pa nam i danas, nakon svega viđenog, nude priču o funkcionalnoj državnoj koaliciji i imaginarnom napretku ka Evropskoj uniji. Današnje otvaranje pregovora Ukrajine i Moldavije začepit će usta i ugasiti spinove i laži kako Trojke, tako i njihovih kreatora i mentora, od američkog ambasadora Michaela Murphyja, preko privatnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, do šefa Delegacije EU Johanna Sattlera.

Jer, svima će od danas biti jasno da eksperiment s Trojkom kao političkom grupacijom za realizovanje želja Dodika i Čovića nije uspio. Bit će im jasno i da je ono davanje mogućnosti za otvaranje pregovora proizvod evropskog straha u datim geopolitičkim i geostrateškim okolnostima, a nikako napretka bh. vlasti.

Uskoro će izbori i Trojka će pred građane s kesom punom magle, samo se nadamo da Murphy neće ponovo natjerati Schmidta da ruši Ustav i sistem kako bi njegovi poslušnici preživjeli volju naroda!

#BiH #Bosna #DraganČović #EdinForto #ElmedinKonaković #EvropskaUnija #evropskiput #Hercegovina #izdvojeno #Magla #MiloradDodik #Moldavija #NerminNikšić #NiP #NS #RasimBelko #SDP #Trojka #Ukrajina


Hi everyone, friends And families. I AM writing From Alberton Canada,!!
I'm Dr. John Monk I attempted to invest in cryptocurrency trades in 2021 but lost a significant amount of money to scammers. I was defrauded of my money, but thanks to God, I was referred to cyber backers consultants, who are among the best bitcoin recovery specialists on the planet. and they assist me in getting every penny I lost to the con artists back to me using their forensic techniques. and I would want to take this opportunity to advise everyone to avoid making cryptocurrency investments online. If you have already lost money on forex, cryptocurrency, or ponzi schemes, please get in touch with [email protected] right once.
Dr. John Monk!!!