Članak

Agencija za lijekove podržava štrajk državnih službenika: Dosta je!

Agencija za lijekove donosi materijalna sredstva puni budžet i to cirka 11 miliona na godišnjem nivou

(Patria) - Povodom najavljenog štrajka od strane Reprezentativnog Sindikata državnih službenika i uposlenika BiH, apsolutna podrška je sitigla od Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

„Krajnje je vrijeme da se traži poboljšavanje materijalnog stanja gdje nam je nepravedno osnovica plate prije više od 10 godina umanjena, troškovi prijevoza smanjeni na jedan vrlo mizeran odnos. Nepostojanje Kolektivnog ugovara između poslodavca i radnika  u kojem bi se potpuno definisali odnosi iz radnopravnog statusa. 

Agencija za lijekove donosi materijalna sredstva i puni budžet i to cirka 11 miliona na godišnjem nivou, vrlo malo povlači za plate i druge materijalne trškove. Djelatnost je zdrastveno medicinska, većinom je čine ljekari, farmaceuti, farmaceutski tehničari i drugo administrativno osoblje koje je dobro osposobljeno za ovako vrlo odgovornu ulogu u očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva na cijeloj teritoriji BiH.

Vlast nas je davno ugurala u štrajk, ne daju nam prijem stručnih ljudi na mjesta onih koji su otišli u zasluženu mirovinu, a imamo saglasnost Ministarstva finansija BiH, nikako da tu tačku dnevnog reda uvrsti na sjednicu Vijeća ministara zašto, zbog čega? Ne radi se o novom zapošljavanju, samo popuna već budžetiranih radnih mjesta. Odgovorno tvrdim da vlast se potpuno maćehinski ponaša prema institucijama BiH“, naveo je Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

#BiH