Članak

Akademik Duraković: BiH u kritičnom trenutku, političari nemaju državnu svijest ali moraju očuvati državnost BiH

Kaže da je suština da se BiH očuva kao država u momentu dok se sve radi da se ona uništi, dođe do disolucije.

(Patria) - Akademik Esad Duraković ponovo je uputio javni poziv na organiziranje svebosanskog sabora s obzirom na kritični trenutak u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina.

„Ponovo sam aktivirao tu ideju da se održi svebosanski sabor gdje bi intelektualna i akademska elita i naši prijatelji u dijaspori, a imamo moćnih prijatelja, kazali šta je to minimum šta je to crvena linija ispod kojeg ne smije ići nijedna partija. Nužan je taj sabor zbog toga što više ne možemo imati povjerenje u političke partije koje nas vode. A naročito u međunarodnu zajednicu koja vidimo kako radi nakaradno“, istakao je.  

Kaže da je suština da se BiH očuva kao država u momentu dok se sve radi da se ona uništi, dođe do disolucije.

„Apelujem na patriote, intelektualce da se osvijeste, da se trznu, imam osjećaj da je ovo krizni, kritični trenutak za opstanak BiH i vrijeme je da damo onoliko koliko možemo da je sačuvamo, da budemo svijetla obraza pred zajednicom, sobom i pred Bogom za one koji vjeruju u Njega“, kazao je Duraković.  

Govoreći o političkim strankama i političarima i formiranju vlasti akademik Duraković smatra da imamo jednu haotičnu situaciju koja ide ka nekom raspletu.

„I ova osmorka, šestorka ja nisam zadovoljan načinom na koji to rade, na koji se bore za državu BiH. Problem je što svih ovih godina i SDA i osmorka i svi ostali ne brinu o državi dok oni koji su izvršili agresiju na ovu državu, a to su političke elite Srbije i Hrvatske, narode ne poistovjećujem, oni rade na razbijanju BiH uporno, strateški, dosljedno. Naši se bore za vlast i gledaju sad od jednog do drugog izbornog ciklusa. Sad su pokazali kako su u stanju da ponižavaju i sebe i politiku i narod i birače trčeći gospodinu „baji“, mislim na Dodika, njemu na noge po Laktašima, trčeći po Mostaru da bi obili neku poziciju, neku fotelju. Nemaju dostojanstva, nemaju državnu svijest i da ne trguju sa interesima države“, kazao je akademik.

Na pitanje šta je rješenje, šta je najbolje za državu, kakva vlast kaže:

„Trebalo bi da nađu te partije jedan zajednički interes, jednu platformu da očuvaju njenu državnost. Ja ne vidim među njima takve ljude, jer su suviše zabavljeni partikularnim interesima, a ne općim državnim interesima. Oni se brinu šta će biti naredne 4 godine, a ne 40 godina“, kazao je.

On je podsjetio na dokument koji je sastavio i ponovio da je potrebno sačuvati multietnički katakter BiH, ali da se isključe lideri vjerskih zajednica.

„Borimo se za građansku BiH izvan utjecaja sfere vjerskih zajednica“, kazao je akademik.

Kazao je da je ljut i bijesan na akademsku zajednicu koja šuti.

„Nemam pravo ni ja ni akademske institucije da šutimo kada je država ugrožena. Izloženi smo prijetećoj sudbini palestinizacije države“, dodaje.

Akademik Duraković ističe da multietničnost, izvorni kosmopolitizam BiH smetaju Evropi koja se dijeli po nekim islamofobnim ili etničkim kriterijima.

„BiH možemo odbraniti ukoliko je budemo branili iskreno. Ukoliko je volimo. Trebamo da učimo i od Kurtija neke stvari. On i sa Amerikom bez koje ne bi bilo Kosova u statusu kakvom jest, igra poker oko „zajednice srpskih opština“. Ovdje stranci ne razumiju biće BiH i nameću nam neke svoje šablone i izazivaju umjesto da rješavaju krizu. Evropa je islamofobna, i zapad općenito. Razorili su Libiju, Irak, Siriju, Afganistan. Evropljanima smeta to što smo mi državotvorni faktor. To je njihov problem, nije naš. Ja sam siguran da bi bilo drugačije da ovdje nisu većinski muslimani uglavnom Bošnjaci. Evropa se nikada nije oslobodila islamofobije.

Mi smo ovdje Bošnjaci primali Jevreje za vrijeme Drugog svjetskog rata, Bošnjaci su spašavali Hagadu, u ovom ratu smo popravljali crkve koje su bombardovane sa srpskih položaja“, kazao je Duraković.

#BiH