Članak

NAŠA (STRANKA) POSLA(LA)

Trapara studirao u Francuskoj tri godine, a za isti period dokazuje radno iskustvo na osnovu kojeg je imenovan za direktora

Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Forto 5. avgusta 2021. godine dala je saglasnost v.d. Upravnom odboru Javne ustanove „Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo“ za imenovanje Borisa Trapare za direktora.

U dokumentaciju koju je Trapara dostavio prilikom prijave na konkurs je i potvrda o radnom iskustvu od 15.06.2021. godine iz kompanije Marvel d.o.o. Istočno Sarajevo. Uslov konkursa bio je pet godina radnog iskustva nakon sticanja fakultetske diplome u oblasti usko vezanoj za djelatnosti Zavoda. Konkurs za direktora je objavljen 9. juna 2021. godine.

Ono što je sporno u Traparinoj dokumentaciji je da se vremenski period navodnog angažmana u Marvelu poklapa sa njegovim studijem u Francuskoj gdje se, prema navodima iz biografije nalazio od novembra 2016. do oktobra 2019. godine. Potvrda koju je dostavio iz Marvela obuhvata period od 01.01.2017. godine do 30.11.2019. godine.


Prema potvrđenim informacijama Patrije ali i uvidom u inspekcijski nalaz izvršenog inspekcijskog pregleda u firmi Marvel 22.05.2023. godine, jasno je utvrđeno da lice Boris Trapara nije evidentirano u evidencijama o zaposlenim radnicima.

„Poslodavac nije pružio dokaze da je Boris Trapara bio angažovan u „Marvel“ d.o.o. Istočno Novo Sarajevo po bilo kojem obliku ugovaranja rada. Na osnovu navedenog je jasno da od strane poslodavca ovom organu nisu predočeni dokazi da je navedeno lice ranije bilo angažovano kod poslodavca, niti da je trenutno radno angažovano kod predmetnog poslodavca, te samim time nije ni predočena bilo kakva doklumentacija o njegovom radno-pravnom statusu kod navedenog poslodavca“, navodi se u dopisu Republičke uprave za inspekcijske poslove Banja Luka.

Republička uprava za inspekcijske poslove izvršila nadzor u Marvelu

Dodatna dokumentacija iz Fonda za PIO RS, Filijala Istočno Sarajevo od 20.07.2022. godine, pokazuje da je Boris Trapara registrovan kao osiguranik u periodu 15.07.2013. godine do 01.02.2014. godine i kao samostalni osiguranik samostalne djelatnosti - Ugovor o djelu od 15.03.2019. godine do 15.04.2019. godine i 01.03.2020. godine do 09.03.2020. godine. Iako je tačno da u konkursu nije tražen radni staž već radno iskustvo, ovi podaci otvaraju pitanje njegovog angažmana u Marvelu. I da je bio angažiran na ugovor o djelu, kako Trapara tvrdi nekim svojim prijateljima, firma Marvel je bila dužna uplaćivati pripadajuće poreze i u Zavod PIO. No, utvrđeno je da o tome nema tragova.

Podaci o Trapari i periodu vezanom za Marvel nemaju u Fondu PIO Rs


Članovi Upravnog odbora Zavoda su očito poklonili vjeru dostavljenoj dokumentaciji te nisu ni bili dužni provjeravati istinitost potvrda o radnom iskustvu. Ali to ne znači da istražni organi to sada ne mogu uraditi.
Osim prijave u Tužilaštvu KS koje je za Patriju potvrdilo da se čeka konačna tužilačka odluka, postoji prijava i u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo. S obzirom da je u toku štrajk u pravosuđu u Rs na zvanični odgovor šta poduzimaju u konkretnom slučaju su nam poručili da ćemo „malo sačekati“.

Ukoliko istražni organi utvrde da je dokaz o radnom iskustvu u Marvelu neistinit i da mu je izdata lažna potvrda, to znači da Trapara ne ispunjava uslove iz konkursa i da više ne može biti direktor Zavoda. Tada će morati reagirati i Upravni odbor ali i Vlada KS odnosno resorno Ministarstvo kulture i sporta.

Inače, prema dokumentaciji u koju je Upravni odbor izvršio uvid, Boris Trapara je predao šest različitih potvrda o radnom iskustvu koje u zbiru predstavljaju pet godina traženih konkursom. Najveći dio tog „radnog iskustva“ temelji se na potvrdi iz Marvela i to dvije godine i 11 mjeseci.

Konačnu riječ o ovom slučaju dat će Tužilaštvo KS i Tužilaštvo Istočnog Sarajeva, te utvrditi da li je bilo počinjenog krivičnog djela, gdje se nalazi original potvrde iz Marvela, ko je davao lažni iskaz, kako Trapara zna da li je direktorica Marvela bila u Tužilaštvu...

Nije tajna da je Trapara blizak strukturama Naše stranke, a da je prijatelj sa ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder. Na društvenim mrežama vrlo često objavljuju zajedničke slike, te hvalospjeve jedno o drugom. Upravo je iz kvote Naše stranke Trapara imenovan na poziciju direktora Zavoda.

(A. Vrabac)

#BiH #BorisTrapara #imenovanje #izdvojeno #Zavod
K