Članak

BROJNE DRŽAVE SE ODAZVALE

Ministar Nešić se zahvalio državama za pomoć građanima Bosne i Hercegovine nakon poplava

(Patria) - Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić se u ime Ministarstva i svih građana pogođenih poplavama koje su zadesile našu zemlju, zahvalio državama i ministrima za nesebičnu i brzu pomoć u ovim teškim trenucima.

Pisma su upućena ministru unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davoru Božinoviću, ministru MUP-a Republike Srbije Ivici Dačiću, ministru MUP-a Crne Gore Danilu Šaranoviću, ministru odbrane Republike Slovenije Borutu Sajovicu, ministru MUP-a Rumunije Marian-Catalin Predoiu, ministru MUP-a Mađarske Sandoru Pinteru, ministrici Federalnog MUP-a Njemačke Nancy Faeser, ministru odbrane Albanije Pirro Vengu i ministru MUP-a Republike Turske Ali Yerlikayu.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je pomoć tražilo putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije te je zahvalnost za hitnu reakciju i koordinaciju pružanja pomoći upućena i komesaru Evropske unije za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču.

“Vaša solidarnost, efikasna organizacija i spremnost da reagujete kad nam je bilo najpotrebnije, pokazali su pravo značenje međunarodnog partnerstva i prijateljstva. Pomoć koju ste poslali, bilo kroz spasioce, tehničke resurse ili humanitarnu podršku, bila je od presudnog značaja za spašavanje života i saniranje posljedica poplava. Ovakva podrška nas podsjeća na duboku povezanost i solidarnost među našim narodima, i sigurni smo da će se ovakvo partnerstvo i dalje razvijati i jačati. Vaša pomoć je dala dodatnu snagu našim zajedničkim naporima da prebrodimo ovu krizu”, naveo je ministar Nešić u pismu.

Nekoliko zemalja je ponudilo pomoć, ali nisu angažirani jer je na teren već pristigao dovoljan broj spasilaca. Ministar Nešić se zahvalio i tim državama za ponudu pomoći. To su Slovačka, Poljska, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Grčka i Izrael.

“Vaša spremnost da nam se nađete u nevolji i vaša ponuda pomoći jasno pokazuju duboko ukorijenjenu solidarnost i prijateljstvo između naših naroda. Iako smo se, zahvaljujući naporima domaćih i međunarodnih partnera, uspjeli nositi s izazovima, sama činjenica da ste ponudili svoju podršku uliva dodatnu snagu i sigurnost u ovim teškim danima. Vaša ponuda pomoći potvrđuje važnost saradnje i solidarnosti među narodima, kao i naše čvrsto partnerstvo koje će, siguran sam, nastaviti da se razvija u godinama koje dolaze”, naveo je Nešić. On se zahvalio i međunarodnim i nevladinim organizacijama koje su pružile pomoć i podršku nastradalom stanovništvu. To su Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Ured rezidentne koordinatorice UN, UNDP, UNICEF, IOM, UNHCR, OSCE, Catholic Relief Services, People in Need, World Vision, Caritas Switzerland u BiH i don Željku Paskoviću iz Biskupije Kotor.

“Još jednom, hvala vam u ime Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, poručio je Nešić.

#BiH #NenadNešić #pomoć #poplave