Članak

KO JE KRIV - PUTIN, IRAN ILI SDA?

PROPAST NA RATE Trojka na šinama za ambis!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Dok u tramvaju zvanom farsa čitam mail primjećujem neuobičajenu pojavu da iz Vlade KS posljednjih sedam dana nije došao niti jedan mail u kojem nas “obavještavaju” o uplatama različitim grupama korisnika.

Istina, to je isplata koja redovno ide iz budžeta pa su objave o tome isključivo populističko - propagandne naravi kako bi nam se prikazalo da Vlada KS radi i brine o građanima.

No, ubzro potom osvanuše vijesti kako je upitna isplata plaća budžetskim korisnicima. Bit će, neće, kasnit će, smjenjivali su se naslovi portala i drugih medija. Sjetih se tada da mi je jedan kantonalni zastupnik još nekada u augustu rekao da bi moglo škripati s isplatama plata i drugih budžetskih obaveza jer je novca u kantonalnoj kasi sve manje.

Evo u oktobru njegova najava se već ostvarila: Istina, danas pristižu vijesti da je Trojkina Vlada KS počela isplaćivati plate. Međutim, uz te vijesti stižu i one kako je ta Vlada zadužila sve građane Kantona Sarajevo kako bi isplatila plaće budžetskim korisnicima.

I to je već dovoljan dokaz da smo od nekada najbogatijeg i najpotentnijeg prostora došli u situaciju da zaduženjem isplaćujemo obaveze. Pitam se šta će biti narednih mjeseci, jer očito se budžet presporo puni, a Trojka ga neracionalno i neefikasno troši.

A onda skontam hajde barem imamo nove tramvaje i renoviranu prugu pa će se budžetski korisnici kao i penzioneri moći vozati i grijati u tim vozilima nakon što im isključe grijanje jer je kasnila plata pa nisu platili račune.

No, ubrzo stižu fotografije da je vožnja tramvajem prilično hazardersko rješenje, jer pruga puštena u rad prije godinu dana već pokazuje znakove habanja, a javnost još nikada nije dobila informaciju jesu li i pruga i novi tramvaji dobili potrebne saglasnosti za puštanje u rad.



Ono što sam načuo, a ne mogu potvrditi jer je Šteta zaključao informacije, da se mi vozimo trasom koja nema upotrebne dozvole, što može značiti svašta, ali da ne slutim.

Taj Šteta, kao ni Vlada KS nikada nam nisu kazali koliko miliona je otišlo za prugu, pa sam sebe pitam što bi nam govorili je li pruga i sigurna.

Ionako je u Kantonu Sarajevo mnogo toga manje više nesigurno: Nesigurno je hodati ulicama, nesigurno se voziti kako tramvajem, tako i privatnim vozilima. Nesigurni su i neki prvaci lokalnih zajednica, samo njih za razliku od građana štiti MUP Kantona Sarajevo. Nesigurne su plate, porodiljske naknade. Nesigurno ili bolje rečeno ukinuto je refundiranje medicinskih usluga u privatnim zdravstvenim institucijama bez obzira na liste čekanja…

Izlazim iz tramvaja i u njemu ostavljam tužne radnike bez plata, porodilje bez naknada, školarce bez dječijeg doplatka i pitam se šta je u ovom Sarajevu više sigurno.

Sigurno je, vele neki stručnjaci, da će nam računi uskoro rasti, još sigurnije da ćemo se nastaviti zaduživati.

Sigurne su kažu i političke peripetije i promjene koje u suštini znače da će u tramvaju zvanom farsa biti veća gužva, jer će nas sve manje biti u prilici da plaćamo račune.

Sigurno je vele i da bi dijelovi Trebevića i Pofalića mogli krenuti ka centru glavnog grada. Sigurno je da ni Trebeviću ni Pofalićima nije dodijala visina, nego huligansko-mafijaški odnos političara poput Nikšića i ekipe koji su krenuli betonirati ka nebu, tamo gdje niko u hiljadu godina betonirao nije.

Sigurno je i da nas čeka teška zima, jer oni stručnjaci iz SDP-a, Naše stranke i NiP-a, koji su prije pet ili deset godina bauljali i kukali gdje je svjež zrak danas imaju dobre maske pa im se fućka za trovanje zraka i naroda koji to udiše.

Sigurni ali u sebe su i mladi koje je Nihadova vlada zeznula pa pakuju kofere i snove i traže ekonomski egzil tamo gdje nema ništa slično “dobroj Trojkinoj vlasti”.

Sigurno je i da će se troglava vlast svako malo okupljati i iz maglovitog Sarajeva slati poruke kako se dobro živi u Kantonu Sarajevo, kako su oni zaslužni, a SDA, DF, Iran, Rusija… krivi za sve što ne valja. Jer siguran je i deficit koji su utvrdili revizori.

Sigurno je da propadamo, a pod upitnikom samo jedno - kada ćemo konačno propasti!

#aktuelno #Budžet #Građani #Isplata #Obaveze #RasimBelko #Sarajevo #Tramvaj #Troika #VladaKS #Zaduženje