Članak

'LIJEPA LI SI'

U kulinarskom showu RTL-a pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča tzv. Herceg-Bosnu

U emisiji "Večera za 5", emitovanoj na RTL televiziji večeras u 17.50 sati, dogodio se propust koji je izazvao reakcije javnosti, posebno u Bosni i Hercegovini, piše portal Negatori genocida.

(Patria) - U emisiji "Večera za 5", emitovanoj na RTL televiziji večeras u 17.50 sati, dogodio se propust koji je izazvao reakcije javnosti, posebno u Bosni i Hercegovini, piše portal Negatori genocida.

Naime, učesnici ovog popularnog kulinarskog show programa otpjevali su pjesmu kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona pod nazivom "Lijepa li si".

Thompson je poznat po svojim ultranacionalističkim stavovima, a sporna pjesma "Lijepa li si" veliča, među ostalim, paradržavnu tvorevinu tzv. Herceg-Bosnu.

Ova tvorevina povezana je s ratnim zločinima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ideologija koja ju je oblikovala presuđena je kao zločinačka pred Međunarodnim sudom u Haagu. Njeno političko i vojno rukovodstvo osuđeno je na ukupno 111 godina zatvora.

Emitovanje ovakvog sadržaja na RTL-u, televiziji koja slovi za objektivnu i profesionalnu medijsku kuću, šokiralo je mnoge, posebno žrtve rata u BiH.

Necenzurisano slavljenje projekta koji je rezultirao ratnim zločinima nije samo etički problem, već i pravni.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine, veličanje ratnih zločinaca i zločinačkih ideologija kažnjivo je djelo, a incident u programu RTL-a smatra se vrijeđanjem žrtava rata i njihovih porodica.

Pitanje je kako je moguće da ovakav sadržaj prođe kroz uredničku kontrolu te Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini od uredništva RTL-a očekuje da će ponuditi izvinjenje gledateljima, posebno onima iz Bosne i Hercegovine, gdje je emisija također vrlo popularna, a sporni dio iz emisije na svojim kanalima distribucije izbaciti.

#hercegbosna #Hrvatska #NegiranjeGenocida #rtl #VeličanjeZločina #aktuelno