Članak

NAKON ZASJEDANJA HNS-a

Čović: Ko pobijedi kod Bošnjaka u Mostaru bit će partner, HDZ daje gradonačelnika

(Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čovič kazao je nakon današnje sjednice HNS-a u Mostaru da niko ne može izbaciti SDA iz vlasti jer piše kako se bira struktura Gradskog vijeća.

"I kada bi to neko želio to da uradi, ne može uraditi. Ne ulazim u to - onaj ko je dobio kod Bošnjaka bit će partner. To je korektno, džentlmensko ponašanje. Dao Bog da je HDZ dobio 16 mandata. Ne postoji niti jedna osoba koja može kazati kako će se preračunati mandati", rekao je Čović.

Za njega je, kako je izjavio, jasno da će HDZ dati gradonačelnika Mostara.

Inače, na današnjem zasjedanju HNS-a aktuelizirana je priča o izmjeni Izbornog zakona BiH, a naredne sedmice trojka bi trebala biti domaćin sastanka lidera državne koalicije u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sastanak bi trebao biti održan 15. oktobra.

"Hrvatski narodni sabor je pozvao legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda da, bez odlaganja, pristupe procesu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva kako bi se ovaj proces dovršio na vrijeme, osiguravajući unutarnji konsenzus, stabilnost i jasan izborni okvir ususret Općim izborima koji će se održati 2026. godine. U tom procesu, kazano je, nužno je zaštititi kolektivna i individualna prava žitelja BiH te dalje poduprijeti iskorake u izgradnji europske domovine BiH", saopćeno je iz HNS-a.

#Aktuelno #DraganČović #HDZ #izbornizakon #Mostar