Članak

TURSKI PREDSJEDNIK

Sastanak Vučića i Erdogana u Beogradu: Očuvati stabilnost u regiji, Srbija će pokazati drugačije signale prema BiH

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ispred Palate Srbija. Poslije svečane ceremonije održan je sastanak, a uslijedila je Četvrta sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, nakon koje je potpisano 11 različitih sporazuma i memoranduma o saradnji dvije zemlje.

Vučić je nakon sastanka sa turskim predsjednikom Erdoganom kazao da će današnji razgovori doprinijeti razvoju srpsko-turskih odnosa.

"Razgovarali smo o problemima sa kojima se suočavaju Srbija i Turska. Govorili smo o odnosima koje naša zemlja ima sa EU. Značajnu korist od toga imat će Srbija i građani jer nove stvari sagledam i saznam i primijenim na djelo", kaže Vučić.

Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, a robna razmjena u prvih pet mjeseci ove godine bila je 2 milijardi eura.

Erdogan je u Beograd stigao u četvrtak navečer sa brojnom delegacijom Vlade Turske i investitorima.

Vučić je na zajedničkoj press konferenciji izjavio da je suština svih razgovora sa turskim predsjednikom da se očuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je ekonomska saradnja samo tada moguća.

"Sve ovo o čemu govorimo, povećanje trgovinske razmjene, povećanje razmjene u sferi usluga, ekonomski napredak - sve to je moguće samo kada imate mir i kada imate stabilnost", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Erdganom u Beogradu, na pitanje koji bi bili konkretni koraci koje Srbija i Turska namjeravaju da preduzmu kada je riječ o stabilnosti Balkana.

On je rekao da Erdogan ima mnogo ideja i da su razgovarali o tome kako da se trajno sačuva mir i da svi u regionu unapređuju saradnju.

"U skladu sa tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije znakove i signale prema i Bosni i Hercegovini, i obrnuto. Da garantujemo onima koji dolaze poslije nas sigurnost, mir i posvećenost rješavanju problema, a posebno ekonomski razvoj", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da sa Erdoganom uvek ima otvorene razgovore, i po pitanju tema o kojima nisu saglasni.

"Zahvalan sam turskom i predsjedniku Erdoganu na tome što dobro razumije probleme na Balkanu i što znaju da je mir i dijalog jedini način kako se ti problemi rješavaju", naveo je Vučić.

Napomenuo je da je Turska najveći igrač na Balkanu i da od nje očekuje podršku u svim procesima.

"Turska je jedan od, ili najveći igrač na Balkanu i najmoćnija zemlja. Od nje očekujemo podršku u svim tim procesima i zahvalan sam predsjedniku Erdoganu što je uvek to želio i uvijek to naglašavao i što je uvijek želio da razgovara sa svima", rekao je Vučić.

Erdogan je rekao da su tokom bilateralnih razgovora postavili put za budućnost odnosa dvije zemlje, i naglasio da postoji veliki prostor za njihovo unapređenje.

"Naš odnos sa Srbijom takav da mogu da kažem da je to 'zlatno doba' između dvije zemlje", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da u razgovorima podvukli značaj mira i saradnje na Balkanu. Posebno su se osvrnuli na tenzije na Kosovu i na situaciju u Bosni i Hercegovini. Govorili su i o situaciji u Ukrajini i naglasili da obje zemlje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao i da će se zalagati za uspostavljanje mira.

"Još jednom smo podvukli značaj očuvanja mira na Balkanu. Potvrdili smo riješenost da zaštitimo stabilnost u BiH, ona je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir ali i promijeniti što prije. I mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu i ja sam to mnogo puta podvukao", rekao je Erdogan.

Vučić je kazao da je istaknuto kako Srbija poštuje integritet BiH ali i integritet Rs unutar BiH.




#aktuelno #AleksandarVučić #RecepTayyipErdogan #Srbija #Turska