Članak

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA STRANKE ZA BiH

Bandić: Pozivam Schmidta da odblokira Dom naroda PS BiH, ako smije!

Piše: Muamer Bandić, član Predsjedništva Stranke za BiH

Opijeni „relaksacijom odnosa i kontinuiranim dijalogom“, „reformskim procesima“ i „zamahom na evropskom putu“ nekako nismo ni primjetili da je rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) blokiran već pola godine.

I taj zastoj rada ove zakonodavne institucije, koji traje od marta ove godine, dešava se u momentima kada nas spin doktori nametnute vlasti uvjeravaju da se nikada nije uradilo više i da nikada nije bilo bolje do njihovog prostiranja radi fotelja antidržavnim agentima. Ukratko, ovo znači da niti jedan zakon, niti međudržavni sporazum neće proći dok nas njihovi partneri drže u ovoj „relaksaciji odnosa“.

A kako je uopće došlo do toga, pored idile unutar antidržavne koalicije? Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH prijedlog je Želimira Neškovića koji predviđa novu organizaciju suda, izbacivanje stranih sudija i uvođenje etničkog ključa pri glasanju?

Kako god da se ovaj otvoreni napad na ustavni poredak naše zemlje uopće našao na dnevnom redu Doma naroda, doveo je do potpune blokade rada ove institucije i nema nikakvih naznaka od strane klubova srpskog i hrvatskog naroda da će se sporni materijal ukloniti. Njima valjda relaksacija odnosa, kontinuirani dijalog, reforme i evropski put ne trebaju. Te apstrakcije izgleda trebaju samo kada propagandom sluđeni i razbijeni Bošnjaci trebaju praviti ustupke onima koji čine sve da ovo državu obesmisle i uruše. A ta država sigurno nije idealna, ali kakva god da je, mi bolje nemamo!

Pozitivna stvar u ovoj situaciji je da svi članovi Kluba bošnjačkog naroda stoje zajedno protiv neustavnog prijedloga zakona i Kemal Ademović iz NiP-a i Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA i Dženan Đonlagić iz DF-a i Džemal Smajić iz Stranke za BiH, te time jasno pokazuju da postoji crvena linija u bošnjačkoj politici koja se ne smije preći. I ovi ljudi moraju imati jedinstvenu podršku svih onih političkih subjekata kojima je stalo do naše države i njene budućnosti, baš kao što bi je trebao imati i Slaven Kovačević u razbijanju ovog destruktivnog etničkog monopola nad našim institucijama.

Zanimljivo je da ovo antidržavno djelovanje visoki predstavnik za palestinizaciju Bošnjaka Christian Schmidt nijemo promatra i uopće ne reaguje. Što je veoma čudno od čovjeka koji je suspendovao Ustav FBiH da bi nametnuo ovu vlast. Bilo bi lijepo s njegove strane da ovom narodu objasni zašto ne upotrijebi ovlasti da skine jednu tačku s Dnevnog reda ili da poništi samu sjednicu kako bi odblokirao rad ovog Doma. I pozivam ga da to uradi jer šta je to u poređenju sa suspenzijom Ustava?

No, izgleda da visoki predstavnik za palestinizaciju Bošnjaka ima problem kada treba svojim potezima i odlukama dirnuti u interese svojih političkih mezimaca HDZ-a i SNSD-a. Oni mogu da rade šta hoće i govore šta hoće, čak i one najgnusnije antidržavne stvari, bez ikakvih posljedica. Za njih je tu Schmidt samo da gleda i poziva na dijalog.

Schmidt je svojim dosadašnjim djelovanjem pokazao da ništa ne radi bez miga svojih mentora iz Zagreba. I to je više svima jasno da danas skoro pa plačemo za izražavanjima zabrinutosti njegovog prethodnika. A neka se i Zagreb malo zapita da li i njemu treba ovakva raštimana i usporena država na granici dugoj 1.000 kilometara, dok njihov glavni sudija na terenu čini sve da ona takva i ostane!

#aktuelno #ChristianSchmidt #DomNaroda #MuamerBandić #StrankazaBosnuiHercegovinu