Članak

PRAVNI EKSPERT

Išerić: Rat protiv BiH nikada nije prestao

I dalje je potpuno nejasno zašto, po čijem pozivu i u kojem svojstvu visoki predstavnik Christian Schmidt odlazi u Strazbur na sjednicu Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv BiH".

Foto: YouTube/Hayat/Screenshot

(Patria) - I dalje je potpuno nejasno zašto, po čijem pozivu i u kojem svojstvu visoki predstavnik Christian Schmidt odlazi u Strazbur na sjednicu Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević protiv BiH".

O tome šta Schmidt tamo može uraditi, reći i postići u emisiji '7 Plus' Hayat televizije večeras je govorio pravni ekspert, doktor pravnih nauka i član Predsjedništva NES-a Enver Išerić.

Išerić je mišljenja da su za takav Schmidtov potez najbolje riječi jad, čemer i bijeda koju nam priređuje aktuelna vlast i visoki predstavnik.

- Presuda "Kovačević" koju je donio Evropski sud za ljudska prava u odnosu na sve ostale ranije presude razlikuje se po tome što su se ranije presude odnosile na nemogućnost kandidovanja za određene pozicije, tačnije za člana Predsjedništva BiH i Dom naroda.

Prva presuda je bila Sejdić - Finci, a apelanti su je dobili jer im je bilo uskraćeno pravo da se kandiduju za člana Predsjedništva jer su pripadnici nacionalnih manjina a ne konstitutivnih naroda.

Eh sad, ja sam ubijeđen da nakon te presude u bilo kom smislu da uzmete, etički, pravno, državnički ili na bilo kojem drugom nivou, nama kao BiH nakon te nije trebala više niti jedna presuda.

Jer, ako je utvrđeno da su povrijeđena prava nacionalnih manjina, onda je logično i da smetnju i povredu ljudskih prava pripadnika konstitutivnih naroda bilo gdje da se nalaze također treba otkloniti.

Međutim, vlast je pokazala od završetka agresije na ovamo da joj nije nimalo stalo do zaštite ljudskih prava, a to nam govori da su na sceni još ratni ciljevi i ratne politike. Rat protiv Bosne i Hercegovine nikad nije prestao - govori Išerić.

Ističe i da je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) stiglo zvanično saopštenje da je Evropski sud za ljudska prava pozvao Schmidta kao "prijatelja suda" da učestvuje u postupku pred Velikim vijećem.

- Međutim, apelant Kovačević je vrlo kategorično i jasno i medijski potvrdio da to nije tačno i da je Schmidt sam tražio da učestvuje u tom postupku pred tim sudom.

Ukoliko je to tačno, onda opravdano možemo biti zabrinuti zbog čega je visoki predstavnik tražio da učestvuje u ovom postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava - ističe Išerić.

#aktuelno #ChristianSchmidt #EnverIšerić #EvropskiSudZaLjudskaPrava #Strazbur