Članak

SAD

Blinken: Hamas i Izrael trebaju ukloniti praznine u sporazumu o prekidu vatre u Gazi

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su i Izrael i palestinska grupa Hamas dužni da kažu da po preostalim pitanjima kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre u Gazi.

„Na osnovu onoga što sam vidio, 90 posto je usaglašeno, ali ostaje nekoliko kritičnih pitanja“, uključujući takozvani koridor Filadelfija na južnom rubu Pojasa Gaze koji graniči s Egiptom, rekao je Blinken na brifingu za novinare na Haitiju. On je rekao da postoje i neke praznine u sporazumu o tome kako se razmjenjuju izraelski taoci i palestinski zatvorenici, javio je Reuters.

„Očekujem da ćemo u narednim danima podijeliti s Izraelom, a oni (Katar i Egipat) će podijeliti s Hamasom naše misli, nas troje, o tome kako tačno riješiti preostala neriješena pitanja“, rekao je Blinken, misleći na SAD i posrednike Katar i Egipat.

Predsjednik Joe Biden iznio je prijedlog o prekidu vatre u tri faze 31. maja, ali od tada postoje praznine oko konačnog sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi.

Hamas je odbacio bilo kakvo izraelsko prisustvo na koridoru Filadelfija, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistirao da Izrael neće napustiti koridor.

#AntonyBlinken #BenjaminNetanyahu #Egipat #Filadelfija #Gaza #Haiti #Hamas #JoeBiden #Katar #Reuters #Svijet