Članak

TREĆEPLASIRANI NA LISTI

Vijeće ministara ima sjednicu: Hoće li Radinković postati novi direktor SIPA-e?

(Patria) - Na sjednici Vijeća ministara danas bi trebao biti imenovan novi direktor SIPA-e.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uputio je svoj prijedlog, a s liste kandidata predložio je Slobodana Radinkovića.

Patria je još u julu objavila da je Slobodan Radinković, načelnik Uprave policije MUP Rs Doboj favorit za direktora SIPA-e, a što se danas ispostavilo tačnim. Iako je Radinković tek treći na rang-listi, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić predložit će imenovanje Radinkovića za direktora SIPA-e.

Upitno je ovo imenovanje s obzirom da su se pojavile informacije da bi ministri iz Trojke mogli biti protiv njega s obzirom da određene informacije koje govore da je on navodno povezan s osobama iz kriminalnog miljea.

Inače na sjednici koja bi trebalo da bude održana danas, naći će se inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu - instrument za reforme i rast za Balkan između EU i BiH, odnosno Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Na dnevnom redu je nacrt sporazuma o zajmu - projekat izgradnje i opremanja dodatnog objekta za smještaj studenata u Javnoj ustanovi Studentski centar "Boriša Starović" u Foči između Saudijskog fonda za razvoj i BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora trebalo bi da budu razmatrani nacrti sporazuma i amandmana između BiH i Evropske investicione banke o finansiranju auto-puta "Pet ce" - Tunel Kvanj - Buna, Mostar Jug i Zenica Sjever.

#Balkan #BorišaStarović #CentralnaBanka #NenadNešić #NezavisniOdbor #PetCe #SaudijskiFond #SipaE #SlobodanRadinković #Trojka #BiH