Članak

UPRKOS GUBICIMA

Zvaničnik Hamasa: Imamo dovoljno resursa za nastavak borbe protiv Izraela

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je jučer za AFP da njegova organizacija ima dovoljno resursa da nastavi borbu protiv Izraela, uprkos gubicima pretrpljenim tokom više od jedanaest meseci rata u Gazi.

(Patria) - Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je jučer za AFP da njegova organizacija ima dovoljno resursa da nastavi borbu protiv Izraela, uprkos gubicima pretrpljenim tokom više od jedanaest meseci rata u Gazi.

- Bilo je mučenika i bilo je žrtava, ali je zauzvrat došlo do gomilanja iskustva i regrutovanja novih generacija u otpor - rekao je Osama Hamdan za AFP tokom intervjua u Istanbulu, prenosi RSE.

Izjave ovog zvaničnika uslijedile su manje od sedmicu dana nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao novinarima da Hamas, čiji je napad 7. oktobra izazvao rat, "više ne postoji" kao vojna formacija u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokrenuo je vojne operacije odmazde za uništenje Hamasa nakon iznenadnog napada te grupe na južni Izrael, koji je rezultirao smrću 1.205 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.

U intervjuu, Hamdan je rekao da SAD, najvažniji vojni podržavalac Izraela, ne čine dovoljno da iznude Netanyahuove ustupke koji bi okončali krvoproliće.

U izraelskoj vojnoj kampanji poginulo je najmanje 41.206 ljudi u Gazi, prema podacima ministarstva zdravlja teritorije pod upravom Hamasa, koje ne daje odvojene podatke o smrti civila i militanata.

#BenjaminNetanyahu #Gazi #Hamasa #Hamasa #Istanbulu #Izraela #Izraela #Netanyahuove #OsamaHamdan #YoavGallant #Svijet