Članak

PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Trpimo velike gubitke zbog spore isporuke zapadnog oružja

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke jer zapadno oružje stiže presporo kako bi valjano opremilo naše oružane snage, smatra predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

(Patria) - Ukrajinska vojska trpi velike gubitke jer zapadno oružje stiže presporo kako bi valjano opremilo naše oružane snage, smatra predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Rusija napreduje u dijelovima istočne Ukrajine uključujući Pokrovsk. Osvajanje tog prometnog čvorišta moglo bi Moskvi omogućiti da otvori nove linije napada.

Zelenski je u intervjuu za CNN, objavljenom jučer, rekao da je situacija na istoku "vrlo teška", dodavši da je pola ukrajinskih brigada tamo neopremljeno.

- Gubimo puno ljudi. Gubimo ljude jer nisu u oklopnim vozilima, nemaju topništvo, nemaju topničke granate - rekao je Zelenski na engleskom.

CNN je saopštio da je intervju sa Zelenskim snimljen u petak.

Zelenski ističe da paketi pomoći koje su obećale SAD i evropske nacije dolaze presporo.

- Trebamo spremnih 14 brigada. Dosad, od ovih paketa, nismo opremili ni četiri - poručio je.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan u subotu je izjavio da Washington radi na "značajnom" novom paketu pomoći za Ukrajinu.

Zelenski bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom ovog mjeseca te će predstaviti plan za okončanje rata.

- Ključni elementi su sigurnosna i diplomatska podrška, kao i vojna i ekonomska pomoć. Jedino čega se ruski predsjednik Vladimir Putin boji jeste reakcija vlastitog naroda ako troškovi rata za njih postanu preveliki.

- Ojačajte Ukrajinu i vidjet ćete da će sjesti za pregovarački sto - uvjeren je Zelenski.

Bidenu će također ponoviti zahtjeve da Ukrajini dopusti korištenje američkog dalekometnog oružja za napade na vojne ciljeve duboko u Rusiji.

- Kijev treba to odobrenje jer ruski avioni, koji bombarduju ukrajinsku infrastrukturu, počinju djelovati na udaljenosti do 500 kilometara od crte ratišta, u poređenju s 150 kilometara ranije - rekao je CNN-u.

#Biden #CNN #Kijev #Moskva #Putin #Rat #Rusija #Sullivan #Ukrajina #Zelenski #Svijet