Članak

OBUSTAVLJEN POSTUPAK

Britanski tužioci odustali od optužbi protiv Harveyja Weinsteina za slučaj iz 1996.

Britanski tužioci saopštili su jučer da su odustali od optužbi protiv bivšeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina za seksualni napad na ženu u Londonu u ljeto 1996.

(Patria) - Britanski tužioci saopštili su jučer da su odustali od optužbi protiv bivšeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina za seksualni napad na ženu u Londonu u ljeto 1996.

- Nakon revizije dokaza u ovom slučaju, Kraljevsko tužilaštvo (CPS) je odlučilo obustaviti krivični postupak protiv Weinsteina.

CPS ima dužnost kontinuirano preispitivati sve slučajeve i odlučili smo da više ne postoje realni izgledi za osuđujuću presudu - rekao je Frank Ferguson, voditelj Odjela za poseban kriminal i borbu protiv terorizma.

Kada je odobrio podizanje optužnice prije dvije godine, CPS je rekao da se navodni incident dogodio u avgustu 1996. u Londonu, a policija je objavila da je riječ o ženi koja je sada 50-ih godina.

Weinstein (72) je negirao da je ikada imao spolne odnose bez pristanka s bilo kime.

Porota na Manhattanu proglasila ga je krivim za silovanje u februaru 2020., ali je Žalbeni sud New Yorka u aprilu poništio tu presudu, ocijenivši da suđenje nije bilo pošteno jer je sudija pogrešno dopustio svjedočenje osoba za koje Weinstein nije bio formalno optužen da ih je napao.

Sud u Los Angelesu osudio ga je 2022. za silovanje glumice u tom gradu.

#CPS #FrankFerguson #HarveyWeinstein #London #LosAngeles #Manhattan #NewYork #Presuda #Silovanje #Svjedočenje #Svijet