Članak

DRUGOVI SVE ZAPISALI

Završen federalni raspust, Nikšić dobio zadatke: Je li Trojka dobrovoljno postala Čovićev mehanizam za Tuđmanovu banovinu!?

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Nastava u srednjim i osnovnim školama u Federaciji BiH će početi u naredne dvije sedmice. Ovisno o planovima i kantonima. Međutim, jedan đak je raspust okončao ranije. Jer, njegov učitelj očito nije više imao strpljenja, pa je poslušnom đaku rekao da će mu doći u kuću i izdiktirati zadatke.

I đak posluša učitelja. U kuću Nermina Nikšića dođe učitelj Dragan Čović, da mu izdiktira ne samo šta će raditi do polugodišta, nego šta mora raditi i naredne godine. A zadataka je puno, jer notes interesa lidera HDZ-a je golem. Nikšić se pokazao kao dobar učenik, pa je na časove kod Čovića poveo svoje drugove, da i oni nauče šta treba, kako bi se izbjegli nesporazumi u izvršavanju naredbi učitelja.

Vrijedno su zadatke zapisivali Nikšić, Mašić, Dizdar, povremeno upitavši učitelja kako da da riješe neki zadatak.

Kada je Nermin Nikšić nametnut za premijera Federacije znali smo da je loš domaćin i još lošiji lider. Sada znamo da je pristao biti učenik Čoviću i da će u narednih godinu dvije imati posla preko glave da se bavi interesima HDZ-a.

Jer, Čović je jučer u rodnom mjestu Nikšića potcrtao da je gas i plinovod hrvatsko pitanje na hrvatskoj teritoriji i da Nikšić ne smije slušati druge koji mu sufliraju da se drži zakona. Jer, jedino pravilo i zakon kojeg se mora držati Nikšić je ono što mu napiše i objasni Čović.

Osim gasa, Čović je Nikšiću izdiktirao i zadatak da se što prije riješi pitanje izbora direktora FUP-a. Zakoni vezani za taj izbor bit će završeni 4. septembra u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, pa da se i ostala pitanja ubrzaju. Jer, Čović želi kontrolu nad Federalnom upravom policije.

Nikšić po Čovićevim uputama mora riješiti i Federalnu televiziju, odnosno upravljanje tim javnim servisom predati u ruke HDZ-a, a programski resurs podijeliti na jednake dijelove Trojke i HDZ-a. Vjerujem da je Čović posebno boldirao Nikšiću da tim Upravnim odborom mora upravljati megafon zločinačko-hegemonističkog projekta HZHB Zoran Krešić. Jer, Krešić najbolje prezentuje činjenicu da je tzv. HZHB i 30 godina nakon agresije na BiH osnovni motiv i cilj politike Čovića i HDZ-a.

Dobio je, siguran sam, Nikšić još zadataka, koje će do prvog polugodišta i cijelu narednu godinu morati uraditi.

Mislio sam da će Nikšić u drugom mandatu imati još veću vatru nezadovoljnih radnika i građana Federacije od one iz 2014. No, prevario sam se. Neće biti vatre, jer neće biti Federacije. Jer, ako se ovako nastavi neće biti tih koji su i sada kao i 2014. nezadovoljni. Nikšić kao đak hercegovačkog džudžana ne shvata, ali je posve jasno da je sve što HDZ radi usmjereno na gašenje Federacije, kako bi se omeđio teritorij nad kojim će vladati hrvatska politika.

Ko detaljnije čita izjave HDZ-ovih predstavnika u vlasti, njihovih megafona, ali i poruke hrvatskih političara u HNK, jasno je da su to identične poruke onima koje nam je slala srpska politika početkom devedesetih. Jer, plinom ne može upravljati BH Gas, zato što to nije njegova, nego valjda HDZ-ova teritorija. Iz HNK-a nam kažu da političari iz Sarajeva ne mogu dolaziti u taj kanton kada se tuku srpska i hrvatska djeca, jer to je teritorija hrvatske politike i njihovih poslušnika. Zoran Krešić bi nam sve blokirao dok se ne prepustimo u milost i nemilost te hrvatske politike i vođe Dragana Čovića.

To je zapravo politika SDP-a o kojoj Nikšić govori kada kaže da nema problema u odnosima sa HDZ-om. Kako će i biti problema kada se taj Nikšić i njegov SDP ponašaju kao konkubina Dragana Čovića, koja radi i dobrovoljno i po uputama.

Sastanak u Konjicu otkrio nam je i da je Trojka podijelila šefove. Nikšić će kako rekoh ispunjavati zadatke i želje Dragana Čovića. Elmedin Konaković, lider NiP-a radit će za Dodika, dok će Edin Forto (NS) trčkarati između i raditi za sve njih.

I onda dođu i kažu nismo izdajnici, nismo izdajnički projekat. Tačno, nisu izdajnički projekat jer oni vrlo dobro služe svojim šefovima i onima koji su ih kreirali. Ali su nesumnjivo izdajnici države i patriotskih snaga. Jer, to što rade Nikšić, Konaković i Forto nikada do 2022. godine nisu ni pokušali raditi Dragan Čović i Milorad Dodik.

Je li vlast tolika slast pa da se pognute glave mora hodati među svojim sugrađanima teško je pitanje. Gledajući Trojkine perjanice sumnjam da je samo to. Rekao bih da je više od slasti. Potreba, ucjena, nemoralna potreba služenja… Ko će ga znati. Ali jedino sigurno, Bosna i Hercegovina je preživjela agresiju i mnogo dala za opstanak.

Kada preživi Nikšića, Konakovića i Fortu, bit će sigurna da je neuništiva!

#BHGas #DraganČović #EdinForto #ElmedinKonaković #Federacija #FUP #HDZ #Hercegovina #HZHB #NerminNikšić #RasimBelko #trojka #ZoranKrešić #BiH #izdvojeno