Članak

NA UDŽBENIK HISTORIJE U Rs

Emrić: Potpisat ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH

(Patria) - Narodni evropski savez potpisat će tekst apelacije zastupnika Parlamenta Bosne i Hercegovine u vezi udžbenika historije za 9. razred u školama entiteta Rs.

Kako je za Politicki.ba izjavio Jasmin Emrić, on će danas staviti svoj potpis na predloženi tekst.

"Naravno da ćemo potpisati. Upravo radimo na tekstu", rekao je Emrić za Politicki.ba.

NES, osim Emrića u Državnom parlamentu ima i zastupnicu Elvisu Hodžić.

Njih dvoje će, uz zastupnike Stranke demokratske akcije (8) i Demokratske fronte (3), potpisati tekst kojim osporavaju ustavnost nastavnih planova u entitetu Rs.

U njima se, između ostalog, veličaju osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U Klubu SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH upravo se vode završne aktivnosti na priopremi apelacije.

Ona će biti predata danas.

Safet Kešo, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH smatra da s ovakvim obrazovnim sistemom u manjem bh. entitetu se provodi izgon nesrpske djece iz školskih klupa.

Niti učenici niti njihovi roditelji i rodbina nisu u stanju podnijeti taj sistematski planirani čin psihološkog nasilja nad njima kao direktnim žrtvama ratnih zločinaca.

Stava je i da je riječ o direktnom i najgrubljem mogućem ataku na ljudska prava i temeljne slobode, ataku koji će u entitetu Rs i svu nesrpsku djecu lišiti prava na obrazovanje bez diskriminacije.

"Stoga smo, polazeći od ustavnog prava ali i ustavne obaveze nas zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da štitimo ustavni poredak naše zemlje i pomenuta zagarantirana ljudska prava i temeljne slobode pripremili Zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o NPP za osnovno vaspitanje i obrazovanje Rs (čl. 16 st. 1 tačka 4)) i priloga uz ovaj Pravilnik koji se odnosi na nastavni predmet Istorija za 9. razred osnovne škole. Pravni osnov nalazimo u čl. VI/3 a) Ustava BiH, a dokazat ćemo da je osporenim Pravilnikom došlo do cijelog niza ozbiljnih povreda Ustava BiH, čl. 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Protokola 1 i Protokola 12 uz navedenu Povelju. Ono što je posebno frapantno jeste činjenica da se ovaj anticivilizacijski čin glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca kroz obrazovni sistem događa gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nakon dugogodišnjeg poštivanja Okvirnog zakona o osnovnom obrazovanju BiH, koji onemogućuje diskriminaciju djece po bilo kojem osnovu. Ovim se divljačkim činom nasilja vlasti Rs-a nad historijskim i pravnim činjenicama, nasilja nad djecom povratnika u entitet Rs i nasilja nad elementarnim vrijednostima civiliziranog svijeta nepovratno razara društveno tkivo ove naše zemlje i potkopava svaka mogućnost njenog napretka na evropskom putu", objašnjava Kešo.

Osim zastupnika SDA, DF i NES-a očekuje se da će se još zastupnika pridružiti apelaciji.

#DemokratskaFronta #DržavniParlament #ElvisaHodžić #JasminEmrić #KlubSDA #NarodniEvropskiSavez #NES #Parlamentarnaskupština #RadovanKaradžić #RatkoMladić #SafetKešo #bih