Članak

SKY APLIKACIJA

Presretnuti razgovor ubice i narko dilera Daria Jekića: Radinković ide u SIPA-u!

(Patria) - “Ići će Radinković. Ovdje će postaviti svog čovjeka. Rek'o mi je da ne brinem i da će ovdje biti njegov čovjek koji će me paziti. A imat ćemo ga i gore”, reći će u telefonskom razgovoru u junu ove godine Dario Jekić zvani Jeka.

Dario Jekić zvani Jeka je presuđeni ubica. Radinković kojeg pominje tokom telefonskog razgovora zove se Slobodan. U pitanju je načelnik Policijske uprave Doboj MUP-a RS kojeg je državni ministar sigurnosti Nenad Nešić predložio za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, piše Istraga.ba

Jekićev telefonski razgovor, sa za sada neidentifikovanim kriminalcem iz Doboja, dokaz je da je kandidat za direktora SIPA-e Slobodan Radinković održavao veze sa osobom koja je pod istragom Tužilaštva BiH zbog organiziranog kriminala u okviru predmeta Storidž.

Prema dostupnim informacijama, Jekić je bio član organizovane kriminalne skupine Jovana Jošila. Ovoj grupi su pripadali još i Milivoje Lovrenović Čaruga, njegov sin Dušan iz Gradiške, zatim Siniša Šakić. Svi su osumnjičeni i za ubistvo Slaviše Ćuluma iz Banjaluke. Ćulum je izrešetan 15. maja 2020. godine u svom automobilu u Dragočaju nedaleko od Banjaluke.

Dakle, član ove organizirane kriminalne grupe hvalio se u telefonskim razgovorima sredinom godine da ima podršku Slobodana Radinkovića, načelnika PU Doboj MUP-a Republike Srpske.

“Ide Radinković sto posto”, reći će u junu Dario Jekić.

U tom trenutku Radinković nije ispunjavao uslove. Naknadnim intervencijama je, međutim, dokumentacija prilagođena ovom kandidatu koji je, nakon intervjua, ipak bio treći na listi. Prvorangirani kandidat je bio aktualni direktor SIPA-e Darko Ćulum, drugorangirani Ljubiša Pandurević, dok je trećerangirani Slobodan Radinković. Nakon svega, ministar Nenad Nešić je odlučio da Vijeću ministara BiH predloži trećerangiranog Radinkovića.

Gostujući u emisiji Istraga sedmice Hayat TV-a ministar Nešić je priznao da je svoj prijedlog usaglasio sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Ipak, prema informacijama Istrage, i sam predsjednik Republike Srpske je bio pod pritiskom svoje stranačke baze iz Doboja. Naime, bivši gradonačelnik Doboja, a sada državni zastupnik SNSD-a Obren Petrović insistira na imenovanju Slobodana Radinkovića. Petrovića je u svemu tome podržala i Sanja Vulić, također SNSD-ova državna zastupnica iz Doboja koja je, prema informacijama Istrage, upoznala Slobodana Radinkovića sa ubicom Dariom Jekićem.

Ovaj dvojac iz Doboja je, faktički, ucijenio Milorada Dodika podrškom na predstojećim lokalnim izborima u Doboju. Veći dio SNSD-ovih kadrova, uključujući i državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca, protiv je imenovanja Slobodana Radinkovića. No, Dodik je procijenio da uoči lokalnih izbora ne smije izgubiti podršku Obrena Petrovića i Sanje Vulić, te je naredio ministru Nenadu Nešiću da predloži Radinkovića, računajući da će bošnjački ministri u Vijeću ministara Bih blokirati ovo imenovanje, te da će, nakon svega, SIPA-om i ubuduće rukovoditi Darko Ćulum.

Da Dodik i njegovi saradnici pokušavaju da se izvuku iz ove situacije, dokazuje i činjenica da su putem Alternativne televizije koja je pod direktnom kontrolom Igora Dodika, krajem prošle sedmice intenzivno počeli izvještavati o kriminalnim aktivnostima Daria Jekića Jeke, ubice koji je, nesporno, imao direktne veze sa Sanjom Vulić i Slobodanom Radinkovićem.

Naime, ATV je objavio informaciju sa je Jekić na listi PDP-a 1999, stranke koja je, faktički, u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om. Naime, u januaru 2022. godine čelnici ove dvije stranke, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik PDP-a 1999 Siniša Đorđević, potpisali su sporazum o saradnji. Sada, pak, Dodikova televizija otvara priču o Dariu Jekiću Jeki, kandidatu PDP-a 1999 na predstojećim izborima.

#DarioJekić #DarkoĆulum #DržavnaAgencija #IstragaBa #JovanaJošila #LjubišaPandurević #MilivojeLovrenović #NenadNešić #SlavišaĆulum #SlobodanRadinković #bih