Članak

FORMULA 1

Lando Norris u Nizozemskoj stigao do druge pobjede u karijeri

Lando Norris uvjerljivo je danas slavio na Velikoj nagradi Nizozemske nakon što je prestigao Maxa Verstappena na stazi, koji je poveo na startu utrke, a Charles Leclerc odvozio je briljantnu utrku i završio treći.

(Patria) - Lando Norris uvjerljivo je danas slavio na Velikoj nagradi Nizozemske nakon što je prestigao Maxa Verstappena na stazi, koji je poveo na startu utrke, a Charles Leclerc odvozio je briljantnu utrku i završio treći.

Norris je opet loše startao, iako je imao isto vrijeme reakcije kao i Verstappen (0.28 s), ali previše proklizavanja u prvoj brzini omogućilo je Verstappenu da preuzme vodstvo daleko prije prvoga zavoja, piše MAXF1.net.

Norris je odlučio čekati da degradacija guma počne činiti razliku i kad se Verstappen krenuo žaliti na gume Britanac je oslobodio sav potencijal svog McLarena i na početku 18. kruga prešao u vodstvo uoči kočenja za prvi zavoj.

Iako se Verstappen jedan krug uspio držati blizu Norrisa, McLarenov vozač ubrzo je krenuo graditi prednost i do ulazaka u boks vodio je s oko šest sekundi prednosti, dovoljno da McLaren pričeka Red Bull da pozove Verstappena i pozovu Norrisa krug kasnije.

Leclerc je odradio sjajan posao na početku utrke kada je prestigao Pereza, a Russella je uspio prestići kroz boks čime je postavio temelje za pobjedničko postolje.

Piastri je ostao čak 30 krugova na medium gumama na kojima je startao utrku, kako bi napravio što veću razliku u starosti guma za drugu dionicu utrke, ali uprkos devet krugova novijim gumama od Leclerca i bržem bolidu nije uspio zaprijetiti u borbi za treće mjesto.



Iza Piastrija je na petom mjestu završio Sainz koji je startao tek deseti nakon loših kvalifikacija, a šesti je bio Perez koji se nije uspio obraniti od Sainza u posljednjoj trećini utrke.

Mercedes je pokušao s različitim strategijama za Russella i Hamiltona - Hamilton je zbog loših kvalifikacija i kazne startao 14. na soft gumama i zato dvaput išao u boks, a Russell je startao na mediumu i planirao jedan ulazak, ali je zbog velike prednosti i on ušao drugi puta u boks, također po soft.

Različite strategije Mercedesu su donijele vrlo sličan rezultat budući da su Russell i Hamilton završili sedmi i osmi, a Gasly je imao odličnu utrku za Alpine s puno borbe na stazi koju je okrunio s devetim mjestom i dva boda.

Alonso je osvojio posljednji bod na današnjoj utrci nakon kasnog pretjecanja Hulkenberga, a utrku su završili svi vozači dok su samo vozači Saubera kasnili dva kruga za pobjednikom.

Iduća utrka vozi se za sedam dana u Monzi.

#Formula1 #LandoNorris #LewisHamilton #sport