Članak

PORTPAROL IDF-a

U Izraelu itekako strahuju od Hezbollaha, kažu da je jači od vojski mnogih zemalja svijeta

Izrael je uništio hiljade raketnih bacača Hezbollaha, ali ta ih militantna grupa ima "mnogo više", objavila je danas izraelska vojska (IDF).

(Patria) - Izrael je uništio hiljade raketnih bacača Hezbollaha, ali ta ih militantna grupa ima "mnogo više", objavila je danas izraelska vojska (IDF).

Glasnogovornik IDF-a Nadav Shoshani rekao je za Sky News da je militantna grupa godinama gomilala svoje zalihe oružja uz pomoć Irana.

Naveo je da je Hezbollah jedna od najvećih militantnih organizacija na svijetu i "jača od mnogih vojski", prenosi Index.

Shoshani je ponovio da je Izrael pokrenuo preventivne napade na južni Libanon preko noći jer je primijetio borce Hezbollaha kako se pripremaju za raketni napad "velikih razmjera" protiv Izraela.

Odbio je komentarisati je li sjedište Mossada, izraelske tajne službe, bilo meta napada militanata, ali potvrđuje da su rakete bili usmjerene na centralni, ali i sjeverni Izrael.

Shohsani tvrdi da su izraelske snage izvele "odbrambenu operaciju" oko 4.30 ujutro po lokalnom vremenu.

- Štitimo izraelske građane i našim sistemom zračne odbrane sprječavamo terorističke napade ili otklanjamo neposredne prijetnje nekoliko minuta prije nego se dogode - ističe Shohsani.

Na pitanje hoće li pregovori o prekidu vatre biti otežani napadima tokom noći, kaže da postoji samo "mala veza" između Hezbollaha i Hamasa u Pojasu Gaze, a to je - Iran.

- Radimo na tome da vratimo taoce kući na bilo koji mogući način, bilo da je to vojna akcija ili dogovor. I vjerujemo da je oboje moguće. Mislim da događaji na sjeveru ne utječu nužno na razgovore povratku talaca - dodao je Shohsani.

#Hamas #Hezbollah #idf #Iran #Izrael #Liban #Svijet