Članak

POREDE GA S BOLTOM

Kakva dominacija: Australski tinejdžer u trci na 100 metara konkurente ostavio daleko iza sebe

Je li ovo novi Usain Bolt - pitanje je koje španska Marca postavlja u tekstu posvećenom 16-godišnjem sprinteru Goutu Goutu.

(Patria) - Je li ovo novi Usain Bolt - pitanje je koje španska Marca postavlja u tekstu posvećenom 16-godišnjem sprinteru Goutu Goutu. Doduše, nije Marca prva koja govori o ovom mladiću, prenosi Jutarnji list.

Nekadašnja australska olimpijka Jane Flemming je Gouta i Bolta uporedila nakon njegovog nastupa na Atletskom prvenstvu Queenslanda, u kojem je s lakoćom izdominirao u utrci na 100 metara s vremenom od 10,29 sekundi.

- Ako sam ikada vidjela nekoga da trči poput Usaina Bolta i ima njegovu građu, to je Gout Gout. Ima samo 16 godina, a već je oborio državni rekord u juniorskoj konkurenciji, a njegova vremena su dosta slična onima koje je Bolt trčao u istoj dobi - izjavila je Flemming.

Gout je rođen 29. decembra 2007. u Queenslandu. Njegovi roditelji su u Australiju došli kao izbjeglice iz Južnog Sudana.

U atletiku se zaljubio kao mali dječak i svoj talenat odmah je pokazao. Sada je postavio novi australski rekord za mlađe od 18 godine pretrčavši dionicu od 200 metara za 20,87 sekundi.

To nije puno sporije od vremena koje je slavni Jamajčanin postavio na istoj dionici kada je imao 15 godina. Bolt je tada istrčao 200 metara za 20,58 sekundi.

- Prilično je cool to poređenje jer je Usain Bolt vjerovatno najveći sportista svih vremena, a samo biti upoređen s njim je sjajan osjećaj. Pokušavam izgraditi vlastito ime. Ako mogu dostići njegov nivo, to bi bilo veliko postignuće - izjavio je Gout.

Mladi Australac ipak ne ističe Bolta među svojim uzorima, već su to Erriyon Knighton i Noah Lyles. No, poređenja s Boltom neće nikada moći izbjeći. A takve stvari su uistinu velika stvar...

#Australija #sprint #tinejdžer #trka #sport