Članak

BIO U BOLNICI

Stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci oporavlja se od virusa Zapadnog Nila

Fauci (83) postao je lice napora američke vlade da obuzda pandemiju COVID-19 2020. godine.

(Patria) - Bivši vrhunski američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci oporavlja se od virusa Zapadnog Nila nakon što je skoro sedmicu dana bio u bolnici zbog bolesti koju prenose komarci, rekao je on za Stat News u subotu, javio je Reuters.

Fauci (83) postao je lice napora američke vlade da obuzda pandemiju COVID-19 2020. godine.

Penzionisao se u decembru 2022. nakon 54 godine rada u Nacionalnom institutu za zdravlje SAD-a, uključujući 38 na dužnosti direktora Nacionalnog instituta za Alergije i zarazne bolesti.

U intervjuu za Stat News u subotu, Fauci je rekao da je proveo šest dana u bolnici počevši od 16. augusta dok su doktori pokušavali da otkriju izvor njegove slabosti i groznice.

Zatim je bio pozitivan na virus Zapadnog Nila, a za digitalnu novinsku kuću rekao je: „Nikada u životu nisam bio tako bolestan.“

Virus se prenosi zaraženim komarcima. U Sjedinjenim Državama je prošle godine prijavljeno oko 2.500 slučajeva i 182 smrtna slučaja od te bolesti, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Ne postoje specifični tretmani ili vakcina za ovu bolest.

Fauci je rekao da očekuje da će se potpuno oporaviti iako će mu možda trebati nekoliko sedmica da se vrati u normalu, prenosi Stat.

#anthonyfauci #SAD #virus #virusZapadnogNila