Članak

BRAZIL

Požari u 30 gradova Sao Paula, dvije osobe poginule

Gradove je posljednjih dana pogodilo suho, vruće vrijeme, navodi se u saopštenju vlade.

(Patria) - Brazilska država Sao Paulo saopštila je da su šumski požari u petak navečer zahvatili ili se približili do trideset njenih gradova, dodajući da su dvije osobe poginule u industrijskom pogonu pokušavajući da obuzdaju plamen, javio je Reuters.

Gradove je posljednjih dana pogodilo suho, vruće vrijeme, navodi se u saopštenju vlade.

Državna vlada je također upozorila da bi se šumski požari mogli brzo širiti od naleta vjetra, potencijalno uništavajući velike površine prirodne vegetacije.

Vlada za sada nije prijavila da je plamen direktno stigao do grada Sao Paula, najvećeg po broju stanovnika u Latinskoj Americi s više od jedanaest miliona ljudi. Ipak, lokalni mediji izvještavaju da dim blokira neke dijelove neba glavnog grada države.

Vlada je saopštila da su dvojica zaposlenih u industrijskom pogonu u gradu Urupes poginula u petak u gašenju požara, ne navodeći više detalja.

Raizen, najveći svjetski prerađivač šećerne trske, rekao je da su industrijske operacije u fabrici u Sertaozinhu zaustavljene od četvrtka zbog požara na poljima šećerne trske oko fabrike.

Vlada Sao Paula stvorila je komitet za hitne slučajeve za rješavanje požara, koji je također blokirao oko petnaest autoputeva, bilo u potpunosti ili djelimično.

Sezona požara u Brazilu obično dostiže vrhunac u augustu i septembru. Ove godine požari su počeli neuobičajeno rano u Pantanalu, najvećim močvarama na svijetu, krajem maja, dok je broj požara u amazonskoj prašumi porastao na najviše u dvije decenije u mjesecu julu, pokazali su vladini podaci ranije ovoga mjeseca.

#Brazil #požari #Svijet