Članak

VIŠEDECENIJSKA IDEJA

U Sarajevu postavljen kamen temeljac za Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi

Uručenjem građevinske dozvole i postavljanjem kamena temeljca, višedecenijska ideja izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu od danas ulazi u novu fazu svog razvoja.

(Patria) - Uručenjem građevinske dozvole i postavljanjem kamena temeljca, višedecenijska ideja izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu od danas ulazi u novu fazu svog razvoja.

- Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i naš glavni grad. Godinama smo čekali ovaj dan kada ćemo početi izgradnju objekta koji je san generacijama iza nas.

Taj objekt će biti dom kolekcije Ars Aevi, ali i mjesto susreta Bosanaca i Hercegovaca, turista, ljubitelja umjetnosti i na koncu mjesto na kojem će se generisati progresivne ideje.

Raduje me da polažemo kamen temeljac i ubrzo krećemo u izgradnju Muzeja koji će biti na ponos svih nas - rekao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Naglasio je doprinos umjetnika ovom projektu, njihovim nastojanjima da skrenu pažnju na dešavanja tokom opsade Sarajeva.

Muzej Ars Aevi nastao je kao rezultat inicijative grupe entuzijasta predvođene Enverom Hadžiomerspahićem, a okupila je svjetske umjetnike koji su, u znak podrške Sarajevu pod opsadom, donirali svoja djela.

Zbirka koju posjeduje muzej, koji će konačno dobiti i zgradu, smatra se jednom od najznačajnijih kolekcija savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi.

Projekat ove zgrade izradio je renomirani italijanski arhitekta Renzo Piano, koji je također donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u blizini buduće zgrade muzeja.



Kanton Sarajevo je osigurao teren za izgradnju muzeja, uz podršku Općine Novo Sarajevo.

- Muzej savremene umjetnosti postat će središte kulturnih aktivnosti i jedna od ključni umjetničkih atrakcija u Sarajevu, doprinoseći njegovom kulturnom i turističkom identitetu.

Ovaj muzej će biti jedan od segmenata novog muzejskog kvarta, koji će značajno obogatiti turističku ponudu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Njegovat će kulturu dijaloga, pružajući otvoren prostor za svakog člana našeg društva, s posebnim naglaskom na poštivanje ljudskih prava.

Muzej će služiti i kao platforma za promociju Sarajeva kao kulturnog središta regije, s ciljem osiguranja njegovog održivog funkcionisanja.

Ars Aevi će biti mjesto unapređenja međunarodnog dijaloga, promicanja kulture mira i uvažavanja kulturnih različitosti.

Također, muzej će imati ključnu ulogu u jačanju kreativne industrije i kulturne saradnje, kako sa regionom, tako i sa Evropskom unijom - dodao je Uk.

Okupljenima su se obratili i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, osnivač zbirke Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, direktorica Regionalnog ureda UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi Magdalena Landry, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, kao i direktorica JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović.

Prisutni su bili i ministri u Vladi Kantona Sarajevo, direktorica Zavoda za izgradnju KS, te brojni drugi.

#BiH #muzej #MuzejArsAevi #NihadUk