Članak

KO BI GA ZAMIJENIO I KAKO

Kakav će biti scenario ako Biden odustane od utrke za predsjednika SAD-a?

Historijski gledano, delegati konvencije glasaju za kandidata koji je pobijedio na predizborima ili poslaničkim izborima u svojim državama.

(Patria) - S obzirom na to da veliki donatori oklijevaju da održe protok sredstava za kampanju i da sve više demokrata javno govori da su njegove šanse za pobjedu na izborima u novembru sve manje, predsjednik SAD-a Joe Biden navodno je bliži odustajanju od utrke.

U petak, ni iz kampanje niti iz Bijele kuće nije bilo naznaka da će Biden odustati. Ali ako to učini, demokrate moraju brzo donijeti odluku o tome ko će ga zamijeniti i kako, prenosi Glas Amerike.

Najsređeniji scenario bi bio da Biden podrži alternativnog kandidata i zamoli delegate da prenesu svoje obećane glasove njemu ili njoj kada se okupe sljedećeg mjeseca na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu.

Historijski gledano, delegati konvencije glasaju za kandidata koji je pobijedio na predizborima ili poslaničkim izborima u svojim državama.

Gotovo svih 3.896 demokratskih delegata obećano je Bidenu nakon što je pobijedio na skoro svim stranačkim izborima. Ali taj "zalog" se može promijeniti prema pravilima DNC-a koja dozvoljavaju "čistoj savjesti" da odredi odluke o delegiranju.

Potpredsjednica Kamala Harris bila bi logičan izbor za brzo spajanje glasova delegata. Ona je već prva u nizu predsjedničke sukcesije, a kao dio Biden-Harris imala bi finansijski smisla.

Prema pravilima o finansiranju kampanje, Harris ima pravo da potroši sakupljeni novac Biden-Harris, koji iznosi 91 milion dolara, prema njihovom posljednjem izvještaju u junu.

Pedeset osam posto demokrata misli da bi Harris bila dobra predsjednica, prema novoj anketi Centra za istraživanje javnih odnosa AP-NORC, 30 posto javnosti isto misli. Četrdeset tri posto odraslih ima pozitivno mišljenje o njoj, uključujući 74 posto demokrata.

Međutim, demokrate bi također mogle željeti izbjeći nedemokratski izgled automatskog krunisanja Harris kao Bidenovog nasljednika i održati neku vrstu takmičenja.

Otvorena konvencija

Stranka bi mogla održati otvorenu konvenciju i izabrati kandidata između nekoliko kandidata, među kojima bi mogli biti guverner Kalifornije Gavin Newsom, guverner Pensilvanije Josh Shapiro ili guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Otvorena konvencija mogla bi biti buran proces koji izaziva podjele, nešto što bi demokrate željele izbjeći dva mjeseca prije izbora. Imenovanje nekog drugog osim Harris moglo bi naljutiti Afroamerikanke, ključni blok podrške stranke.

- Suština je u tome da, ukoliko predsjednik odstupi, demokrate moraju brzo shvatiti ko će zamijeniti Bidena i ko će vjerovatno pobijediti na izborima.

A to bi trebalo da bude ista osoba. Da li to mogu da urade u dozvoljenom vremenu - to je mjesec dana - to je sasvim drugo pitanje - kaže za Glas Amerike Larry Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virdžinija.

Demokrate također moraju odlučiti ko će biti kandidat, proces koji bi mogao stvoriti uzbuđenje i podjele u stranci.

U odvojenim prilikama, Biden je rekao da bi loši rezultati anketa mogli da ga navedu da odustane, ili ako se pojavi "medicinsko stanje" ili ako mu "Svemogući kaže" da to učini.

Predsjednik ostaje u izolaciji u svojoj kući za odmor u Delawareu, nakon što mu je ranije ove sedmice dijagnosticiran COVID-19.

#demokrate #izbori #JoeBiden #KamalaHarris #Novembar #SAD #Svijet