Članak

PARTIJA IDE U LOŠEM SMJERU

Pismo istinskih članova: Nekolicina tehnokrata bogati se na račun SDP-a, socijaldemokratija umire i trebaju nam promjene

(Patria) - Novinska agencija Patria dobila je otvoreno pismo koje potpisuju istinski članovi Socijaldemokratske partije BiH. U njemu analiziraju stanje u SDP-u, vlast koju ova stranka predvodi, predstojeće izbore ali i pozivaju na prijeko potrebnu promjenu vodstva partije i vraćanja na ideju socijalne pravde i ravnopravnosti. Pismo članova SDP-a prenosimo u cijelosti.

"Statut Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u svom uvodnom dijelu u članu 4. taksativno navodi osnovne ciljeve i zadatke partije. I zaista kada se čita ovaj član, posebno naglas, tako to lijepo zvuči. Nekako milozvučno, da se rastopiš. Spominje se u njemu i ostvarivanje socijalne ravnopravnosti, zaštita prava radnika i svih onih koji žive od rada i na temelju svoga rada, izgradnja BiH kao socijalne i pravne države, pa onda garantovana prava na zdravstvenu i socijalnu sigurnost i zaštitu, jačanje sistema zdravstvene zaštite, zaštita prava pacijenata, uspostava sistema vlasti sa jednakom šansom pojedinca za život dostojan čovjeka. Sve lijepo piše, ko ne vjeruje može ovaj dokument naći na internetu i provjeriti.

Međutim, kada čitaš ovaj član i razmišljaš o aktuelnoj političkoj situaciji koju ova stranka
trenutno aktivno kreira u BiH, o tome kako obnaša i učestvuje u vlasti aktuelno probrano
rukovodstvo ove stranke, kakva su to kadrovska rješenja ove stranke i ko je sve postavljen i pokušava se postaviti na direktorske pozicije, gledaš crveni tepih SFF-a i paradiranja
renomiranih kantonalnih ministara, dijeljenja baklava, ćevapa i renoviranja probranih
sarajevskih fasada, dogovaranja u julu novogodišnjih nastupa za tričavih 800.000 KM,
kupovine službenih vozila sa full opremom dok država bukvalno gori od ljetnih požara, a naši vatrogasci sa kakvom-takvom opremom se herojski bore da iste ugase, u najmanju ruku dođe ti da se pitaš je li gledamo Leteći cirkus Monti Pajtona i da li ovo zaista živimo?

Ili da idemo dalje, imenovanje za direktora JUDZKS Abela Baltića, koji je tako „stručno“
rukovodio tom ustanovom da mu izvještaj o radu za 2022. godinu nije usvojen, uposlenici nezadovoljni njegovim rukovođenjem, njegov rad opterećen brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima, zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama. I takvog istaknutog člana partije predsjednik SDP-a nagradi da bude predsjednik Opštinskog odbora Novi Grad Sarajevo, najjače opštinske organizacije SDP-a u BiH, a onda naravno pošto ga postavi za predsjednika onda treba da bude i nosilac liste za nastupajuće lokalne izbore. I naravno Abel bude nosilac liste. Stvarno je predsjednik odradio muški posao ovdje i ponudio građanima ove opštine „najkvalitetnijeg“ čovjeka iz svojih redova.

Pa da spomenemo ovdje i kulturu. Kada su savjetovali Vinstona Čerčila da smanji izdatke za kulturu i da ta sredstva preusmjeri u izradu pušaka, topova i municije jer je Engleska na pragu Drugog svjetskog rata, on je ljutitio pitao pa za šta ćemo se onda boriti ako se ne borimo za kulturu i umjetnost?!

Kod nas u miru uposlenici jedne od najvažnijih kulturnih institucija u državi treba da izađu na ulicu jer su gladni, pa da onda kao spasioci se pojave federalni premijer Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i kulture Jasna Duraković i obećaju da će riješiti ovaj problem finansiranja ove ustanove. I još ne zaborave da optuže prethodnu vlast da
su oni krivi za ovakvo stanje u ovoj kulturnoj ustanovi. To što trebaju da preduprijede ovakve nemile situacije da se uopšte ne dešavaju manje je bitno za premijera i ministricu. A još šest kulturnih institucija se nalazi u ne baš zavidnoj situaciji.

Da se dohvatimo i sarajevskih prometnica i gužvi. Čik probajte ujutro ući u Sarajevo sa sjevera, tj. iz pravca Vogošće. Isto tako velika je avantura i popodnevni izlazak iz grada u ovom pravcu, kao i vožnja tokom dana po gradu. Ali šta to briga ministra saobraćaja KS Adnana Štetu. On sa tramvajem sve kada je saobraćaj u pitanju rješava. Još hljeba i igara građanima Kantona Sarajevo pa im ljetos dovedeš (pardon dovezeš) Formulu 1 da napravi krug oko Vijećnice. Neka narod vidi kako se formula vozi. To što ugovore o pruzi ne možeš vidjeti manje je bitno. Važno je da se vozamo.

Socijaldemokratija u BiH umire. SDP je stranka koju je preotela nekolicina tehnokrata kojima socijala nije ni u malom mozgu. Oni to manifestuju svaki dan. I sada je na sceni završni udarac da šačica dobro pozicioniranih tehnokrata, nikako socijaldemokrata, preuzme zauvijek partiju i ubije i posljednju nadu u bolje sutra istinskim članovima ove partije kao i onim građanima koji vjeruju u ovu ideju i koji redovno daju svoj glas SDP-u.

Istinski socijaldemokrati, članovi i simpatizeri SDP BiH, nažalost, treba da se dobro zamisle da li će svoj glas na predstojećim izborima pokloniti svom SDP-u. Ovakav SDP je sigurno daleko od onoga za koji su se pošteni članovi i simpatizeri godinama borili.

Trenutno je situacija takva da ne postoje organi partije, nego istom upravlja mala skupina tehnokrata, lišenih svih ideoloških i statutarnih principa, koji SDP BiH vide samo kao sredstvo za lično bogaćenje. Oni Statut ne poštuju. Primjera je mnogo, a kao jedan od najočitijih je isključenje neistomišljenika, odnosno, šest članova OO Novi Grad Sarajevo, koje je nestatutarnom Odlukom isključio Abel Baltić, po instrukcijama Damira
Hadžića i njegove supruge Alme Hadžić. Isključeni članovi su se, prema Statutu, žalili na
ovakvu Odluku, organu koji je nadležan, a zove se Statutarni odbor SDP BiH, međutim, rok za rješavanje po žalbama je prošao prije nešto više od dvadeset dana, a nikakvog odgovora od Statutarnog odbora nije bilo. Neće niko da se zamjera aktuelnim tehnokratama. Pa se postavlja pitanje da li je Statut suspendovan?

Tužna je slika SDP-a trenutno predvođenog tehnokratama, pa je jasno da sa SDP-om umire i socijaldemokratija u BiH. Alarm je upaljen i svi pošteni članovi, simpatizeri i građani trebaju se uključiti u spašavanje SDP BiH. Jedini spas je da se poluge upravljanja partijom vrate u okvire Statuta i uzmu iz ruku tehnokratije, koja razmišlja na način: „poslije mene potop“.

Formula za spas SDP BiH je loš izborni rezultat u oktobru. Samo u tom slučaju nakaradni rad i loše odluke trenutnih tehnokrata neće biti legitimizirane kao da su uradili nešto dobro. Jedino loš rezultat može dovesti do unutarpartijskih izbora pa da se proberu najsposobniji i najpošteniji i SDP vrati tamo gdje mu je i mjesto. A to je da bude prava i istinska lokomotiva koja će povući za sobom sve prave istinske probosanske stranke da prave i izgrađuju našu lijepu državu BiH, da provode istinski one ciljeve i načela pobrojane u članu 4. statuta SDP-a, a to su socijalna ravnopravnost i izgradnja BiH kao socijalne, pravne i sekularne države jednakih šansi za sve dobre i poštene Bosance i Hercegovce.

Zato članovi, simpatizeri i građani „u pamet“. Ne podržavajte tehnokrate na izborima, zbog toga što volite SDP i ideju socijaldemokratije. Nisu zaslužili. Nisu socijaldemokrati. Koriste SDP za lične ciljeve. Ponekad je potrebno nešto i srušiti da bi se moglo izgraditi bolje.

I još nešto za kraj, Vojine Mijatoviću, tehnokrato, javno se očituj i iznesi svoj stav po pitanju lika i djela rahmetli generala Mehmeda Alagića. Svašta se po čaršiji priča, pa da ne bi bilo rekla-kazala kaži javno Vojine svoj stav po ovom pitanju. Neka građani znaju na čemu su", navodi se u pismu SDP-ovaca.

#NerminNikšić #pismo #problemi #promjene #SDP #VojinMijatović #BiH