Članak

ZBOG TRAGEDIJE U SANSKOM MOSTU

U Federaciji BiH danas Dan žalosti

Zbog trostrukog ubistva u Sanskom Mostu, Vlada FBiH proglasila je ponedjeljak, 26. avgusta Danom žalosti.

(Patria) - Zbog trostrukog ubistva u Sanskom Mostu, Vlada FBiH proglasila je ponedjeljak, 26. avgusta Danom žalosti.

"Dan ukopa posljednje žrtve tragičnog zločina u Mješovitoj srednjoj školi Sanski Most, 26. avgust 2024. godine proglašava se Danom žalosti u Federaciji BiH", navedeno je u odluci entitetske vlade, donesenoj na sjednici 23. avgusta.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području FBiH.

Tri osobe ubijene su u srijedu, 21. avgusta u pucnjavi u srednjoškolskom centru u Sanskom Mostu, dok je napadač pri pokušaju samoubistva teško povrijeđen.

Napadač je pucao iz automatske puške na tri uposlenika Gimnazije, a ubijeni su direktor, sekretarica i profesorica engleskog jezika.

Osumnjičeni za trostruko ubistvo je uposlenik srednjoškolskog centra u Sanskom Mostu.

Vlada FBiH će, navedeno je u saopštenju, putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke dati preporuku da se na prvi dan školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u FBiH oda počast žrtvama minutom šutnje.

U općini Sanski most proglašena je trodnevna žalost, dok je Dan žalosti na području USK obilježen u petak, 23. avgusta.

#DanŽalosti #FBiH #Gimnazija #MinutŠutnje #Napadač #Pucnjava #SanskiMost #SrednjoškolskiCentar #TrodnevnaŽalost #TrostrukoUbistvo #BiH