Članak

ISPRED VLADE KS

Ministar Hasanović podržao radnike u zdravstvu KS: U ZZO KS ima dovoljno sredstava za njihove zahtjeve

(Patria) - Ministar zdravstva KS Enis Hasanović (SDP BiH) posjetio je danas okupljene radnike u zdravstvu koji već nekoliko dana protestuju u parku ispred Vlade KS.

Zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu je povećanje satnice na 3,70 KM, a Vlada KS je ponudila 3,25 KM. Premijer Nihad Uk (Naša stranka) kazao je ranije kako u Budžetu nema dovoljno novca za veću satnicu, te da bi to i druge sindikate potaklo da traže veće plaće.

Ministar Hasanović istakao je da radnici imaju njegovu podršku uvijek, te da novca u Budžetu KS nema za ovaj zahtjev, ali da novca ima u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS iz čijih sredstava se isplaćuju plaće uposlenim u zdravstvenom sektoru.

"Moja podrška je od početka tu i prije ovoga i uvijek. I jutros na razgovoru sa premijerom i Vladom i sada i ubuduće moja podrška je tu. Ovi ljudi se bore za prava zdravstvenih radnika i ja sam siguran da to vodi ka boljem zdravstvenom sistemu i ja nemam dileme da će to unaprijediti zadovoljstvo u zdravstvu", kazao je Hasanović.

On je kazao da zdravstveni radnici rade izuzetno težak i naporan posao i da nema dilemu da trebaju bolje uslove rada.

"Para u budžetu kantonalnom nema za druge sindikate, u ZZO KS ima dovoljno sredstava za ove zahtjeve. Premijer je rekao da nema u budžetu sredstava. Ali moj stav je ovaj drugi da novca ima u ZZO KS", kazao je ministar.

Okupljene radnike jutros je posjetio i direktor JU Dom zdravlja KS Milan Mioković, a ranije i neki od kantonalnih zastupnika iz opozicije.

#budžet #EnisHasanović #povećanjesatnice #radniciuzdravstvu #VladaKS #ZZOKS #BiH