Članak

NOVO ODLAGANJE

VSTV ni ove sedmice neće imenovati tužioce federalnog USKOK-a, Vlada FBiH 'traži' smještaj za Posebni odjel

No, kako saznaje Istraga, zvaničnici Ambasade SAD-a poslali su dopis VSTV-u u kojem traže da se ova tačka skine s dnevnog reda.

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH ponovo će odgoditi donošenje odluka o izboru sudija i tužilaca koji bi trebali rukovoditi ili biti angažovani u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala i Vrhovnog suda BiH, saznaje Istraga.ba.

Ova imenovanja našla su se na prvobitnom dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH, koja će biti održana u srijedu i četvrtak, 4. i 5. septembra ove godine. No, kako saznaje Istraga, zvaničnici Ambasade SAD-a poslali su dopis VSTV-u u kojem traže da se ova tačka skine s dnevnog reda.



Amerikanci su, saznaje Istraga.ba, tražili da se sudije i tužioci takozvanog federalnog USKOK-a imenuju na narednoj sjednici VSTV-a, zakazanoj za kraj septembra.

"Zamolili bismo vas da ova imenovanja odgodite za narednu sjednicu, zakazanu za 25. i 26. septembar. Imate uvjeravanja našeg višeg rukovodstva da neće biti daljih zahtjeva za odgađanje.

Molimo Vas da ovu poruku proslijedite članovima Vijeća", navedeno je u dopisu Ambasade SAD-a upućenim predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji.

Na dnevnom redu je, rekosmo, trebalo biti imenovanje posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, Poseban odjel Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Za tu poziciju u užem izboru je ostalo četvero tužilaca, i to Ivana Petković, Aida Topalović, Pavo Radoš i Čazim Serhatlić. U međuvremenu je kantonalna tužiteljica Aida Topalović ispala iz igre jer ju je Drugostepeno vijeće VSTV-a kaznilo novčanom kaznom zbog (ne)postupanja u jednom predmetu femicida.

Ćazim Serhatlić je pod istragom Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a, tako da su i njegovi izgledi vrlo mali.

Državna tužiteljica Ivana Petković je u vezi sa pripadnikom MUP-a KS Amerom Selakom, koji je hapšen u okviru Sky predmeta, tako da najizglednije šanse za imenovanje ima Pavo Radoš, tužilac iz Brčkog.

Osim ove pozicije, VSTV bi trebao imenovati i devet tužilaca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, te deset sudija Vrhovnog suda Federacije BiH - Poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH.

Međutim, problem u ovoj situaciji je smještaj za Posebni odjel. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH, s Nerminom Nikšićem na čelu, prošle je jeseni, tokom rebalansa budžeta FBiH, ukinula novac namijenjen za izgradnju Palače pravde u kojoj bi trebali biti smješteni posebni odjeli za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Podsjetimo, u ovogodišnjem budžetu FBiH, koji je predložila bivša Vlada FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu, a koji je izglasala aktuelna parlamentarna većina stranaka Trojke i HNS-a, bilo je predviđeno izdvajanje 3,5 miliona maraka za izgradnju zgrade za smještaj takozvanog Federalnog USKOK-a.

No, tokom posljednjeg rebalansa budžeta, Nikšićeva Vlada je predložila, a vladajuća parlamentarna većina usvojila prijedlog da se novac namijenjen za izgradnju zgrade prebaci na druge pozicije.

Nakon toga je saopćeno da će Posebni odjel biti smješten u Hotel "Emiran" koji je zaplijenjen tokom jednog krivičnog postupka. Međutim, prije desetak dana Vlada je odustala i od tog rješenja te je zadužila federalne institucije da traže drugo rješenje.

Prema informacijama Istrage, jedna od opcija je zgrada Privredne banke u Sarajevu. Privredna banka je u suvlasništvu biznismena Hamida Pršeša, čija je supruga Elizabet Tomašinec visokopozicionirana diplomatkinja u Delegaciji EU u Sarajevu.

Prema informacijama Istrage, ova zgrada ne ispunjava uslove i o tome su već glavni federalni tužilac Munib Halilović i službenici sudske policije izvijestili Vladu FBiH koja još uvijek "traži rješenje".

U međuvremenu, kadrovi HDZ-a u Vladi FBiH insistiraju da se izmijeni važeći zakon usvojen 2014. godine te da se Posebnom odjelu oduzmu nadležnosti u oblasti korupcije. Time bi kadrovi HDZ-a, faktički, ostali van dometa tzv. Federalnog USKOK-a.

Istovremeno, ambasador SAD-a u Sarajevu Michael Murphy, umjesto na kadrove HDZ-a, vrši pritisak na premijera Federacije Nermina Nikšića prijeteći mu, faktički, sudbinom bivšeg premijera Fadila Novalića ukoliko posebni odjel ne profunkcioniše do decembra ove godine.

#AmbasadaSAD #FadilNovalić #federalniuskok #Istragaba #NerminNikšić #Prijetnja #uskok #VladaFederacije #BiH